Dit is waar je lichaam écht zin in heeft
Getty Images
Zo’n heerlijke Tony Chocolonely karamel zeezout… Of een fijn stuk Milka Oreo. Als het eenmaal in je hoofd zit, krijg je het er maar moeilijk weer uit. Die zin in chocolade ondervang je door iets magnesiumrijks te eten. En ook die zin in een vette hap is te voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen. Voorkom een snack-attack!
Iedereen heeft wel eens een onbedwingbare zin in een bepaald voedingsmiddel. Het probleem is echter dat het eten van dat – vaak ongezonde – voedsel meestal de hunkering niet wegneemt. Het zorgt slechts voor een korte verzadiging. Heb je trek in chocolade, chips of snoep? Dit probeert je lichaam je te vertellen.
Waar je trek in hebt | Waar je lichaam om vraagt | Wat je kunt eten om de trek weg te nemen |
Chocolade | Magnesium | Een handje ongezouten noten, zaden, peulvruchten, dadels of fruit. |
Zoetigheid | Chroom | Broccoli, druiven, kaas of kip. |
Koolstof | Vers fruit. | |
Fosfor | Kip, rundvlees, vis, een gekookt eitje, een bakje kwark, een handje ongebrande noten, peulvruchten of granen. | |
Zwavel | Een handje gedroogde cranberry’s, mierikswortel, (bloem)kool of broccoli. | |
Brood, crackers, pasta, rijst | Stikstof | Eiwitrijke voeding: vlees, vis, noten of bonen. |
Vettig of gefrituurd eten | Calcium | Kaas, yoghurt, peulvruchten, broccoli, groene kool, boerenkool, groene bladgroenten. |
Zout voedsel | Chloride | Vis, geitenmelk. |
Teveel van alles | Silicium | (cashew)noten, zaden. |
Tryptofaan | Kaas, lever, rozijnen, zoete aardappel, spinazie. | |
Tyrosine | Sinaasappel, groen of rood fruit en groente. |