WHO: MERS-virus nog geen noodsituatie

Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich steeds meer zorgen over de verspreiding van het MERS-coronavirus, maar de ziekte vormt nog geen wereldwijde medische noodsituatie. Dat heeft de VN-organisatie woensdag laten weten.

Woensdag werd bekend dat de eerste Nederlandse MERS-coronabesmetting is vastgesteld. De man raakte tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië geïnfecteerd met het potentieel dodelijke longvirus. Hij wordt momenteel verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag. Zijn toestand is stabiel.

Geïsoleerde verpleging

De Nederlandse patiënt wordt geïsoleerd verpleegd. Ook houden artsen de gezondheid in de gaten van alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt. Nederlandse artsen die het virus vaststellen bij een patiënt zijn verplicht dit te melden. Volgens het RIVM komt mens-op-mensoverdracht van het virus weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Ernstige luchtwegklachten

Een infectie met het virus MERS, voluit het Middle East Respiratory Syndrome, kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken. Sinds 2012 is er een uitbraak van het virus in het Midden-Oosten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dinsdag in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van het dodelijke MERS-virus. De WHO noemt het virus een "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid".

SARS

Het virus lijkt een variant van het 10 jaar geleden in Azië opgedoken Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS, ernstig acuut ademhalingssyndroom), een vorm van longontsteking.

Dodelijke ziekte

Bij meer dan 500 mensen in Saudi-Arabië is de ziekte geconstateerd. Zeker 109 van hen zijn overleden. Vanuit Saudi-Arabië heeft de ziekte zich verspreid over buurlanden. Al eerder is de ziekte vastgesteld bij patiënten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Volgens het RIVM waren dit reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is dus niet vreemd dat er nu ook een patiënt in Nederland is, aldus het instituut.

Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus. Onbekend is hoe het virus van dier naar mens kan worden overgedragen.

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf
  • Nu.nl
  • RIVM