Zo eet je je vagina gezond

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je vaginale gezondheid?

appel
Getty Images

Als het om je vaginale gezondheid gaat, is een goede hygiëne een van de belangrijkste voorwaarden om deze optimaal te houden. Maar ook wat je op tafel zet doet er toe. Sommige voedingsmiddelen helpen de vaginale flora in balans te houden en infecties tegen te gaan. Zo eet je je vagina gezond.

Vaginale infecties, blaasontsteking, vaginale afscheiding. Maar liefst 80 procent van de vrouwen heeft wel eens last van vervelende vaginale klachten. De vaginale flora speelt hierbij een belangrijke rol. Als deze uit balans is, heb je zo een schimmelinfectie te pakken. Gezonde bacteriën, lactobaccilli genoemd zijn belangrijk: zij houden de pH-waarde van je vagina in balans en het slijmvlies gezond en soepel. Dat verkleint de kans op een candida-infectie en infectie door bijvoorbeeld streptokokken of trichomonas.

Prebiotica

Door goed op je voeding te letten, help je de lactobaccilli de balans te bewaren. Zo hebben prebiotische voedingsmiddelen een goede invloed op je darmflora (ook wel microbioom genoemd), die via de darmwand met de andere slijmvliezen in het lichaam 'communiceert'. Een gezonde darmflora waarschuwt de goede bacteriën in andere slijmvliezen wanneer er sprake is van indringers. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. Denk aan zoete bataat, aardperen, knoflook, uien en prei. Ook asperges, bananen en haver mag je tot de prebiotica rekenen, evenals appel, cacao, lijnzaad, pompoen, zuurkool, vette vis en zeewier. Ten slotte zorgen ook yoghurt, biogarde en soortgelijke producten ervoor dat de bacteriële flora in balans blijft.

Wat is dan probiotica?

Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat het microbiële evenwicht in de darm kan verbeteren. Probiotica kunnen worden gebruikt bij een verstoorde darmflora, maar ze worden ook preventief gebruikt om een verstoorde darmflora, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, te voorkomen. De bekendste probiotica zijn melkzuurbacteriën zoals lactobacillus en bifidobacterium. Probiotica zijn verkrijgbaar in supplementvorm, maar ook als zuiveldrank.

Voeding tegen vaginale droogte

Wanneer het oestrogeengehalte in je vagina aan de lage kant is, zul je een wat drogere vagina hebben. Oestrogeen zorgt namelijk dat de vagina elastisch en vochtig blijft. De oestrogeenproductie loopt terug tijdens een zwangerschap, het geven van borstvoeding en de overgang, maar ook allergieën en medicijnen tegen verkoudheid kunnen het oestrogeengehalte verlagen. Vaginale droogheid zorgt niet alleen voor pijn bij het vrijen, maar seks veroorzaakt ook vaak kleine wondjes.

Sommige voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die ook wel plantaardige isoflavonoïden of non-steroïde fyto-oestrogenen worden genoemd en het lichaamseigen oestrogeen nabootsen. Dat zijn onder andere sojaproducten als sojabonen, tofoe, miso en tempé. Andere fyto-oestrogeenrijke etenswaren zijn:

  • Edamame boontjes
  • Lijnzaad en sesamzaad
  • Volkoren producten zoals volkorenbrood, zemelen en haver(mout)
  • Paprika
  • Rood druivensap en cranberry's
  • Groene bonen, kikkererwten en bruine bonen
  • Broccoli.
  • Selderij
  • Noten zoals amandelen, walnoten en pistachenoten

Voeding en vaginale geur

Wat je eet beïnvloedt de geur van je vagina. Zo zou ananas zorgen voor een fijnere geur en smaak (ook bij mannen trouwens). Van citrusfruit, watermeloen en aardbeien wordt ook gezegd dat ze de vaginale geur verbeteren. Kruiden, uien, knoflook, rood vlees, zuivel, asperges, broccoli en alcohol kunnen een negatieve invloed op de geur hebben. Water helpt je vagina niet alleen gezond en goed gehydrateerd te blijven. Gehydrateerde vaginale slijmvliezen verminderen ook een onaangename vaginale geur. Hetzelfde geldt voor groene thee.

An apple a day...

Ook appels zijn goed voor je vaginale gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat de vagina van vrouwen die elke dag een appel eten, vochtiger is. Appels bevatten namelijk iets wat het vrouwelijk hormoon estradiol nabootst. De vruchten bevatten ook polyfenolen die de doorbloeding in het vaginale weefsel stimuleren. Overigens zijn ook verse groente- en fruitsappen goed voor je vaginale flora (met name tomaat, grapefruit en citroen). Veel groente en fruit - en noten en zaden trouwens ook - bevatten vitamine E. Dit kan helpen bij vaginale droogheid en tegen menstruatiekrampen.

Eet en drink liever geen suiker, alcohol en cafeïne 

Met gezonde voeding houd je de natuurlijke balans van de vagina in stand. Ongezonde voeding verstoort dat evenwicht juist. Vooral suiker heeft dit effect, vaak met een vaginale schimmelinfectie tot gevolg. Suikerarm eten is daarom aan te bevelen als je regelmatig last van vaginale schimmels hebt. Dit geldt uiteraard niet alleen voor geraffineerde suikers, maar ook voor zoetmiddelen als bijvoorbeeld honing. 

Alcohol en cafeïne voeden de schimmel bovendien, gebruik ze dus niet wanneer je al een infectie hebt.  Ook op het 'liever-niet' lijstje, maar niet allemaal wetenschappelijk bewezen: gistrijke producten (brood, beschuit), ham en worstsoorten (varkensvlees sowieso), oude en belegen kaas, schimmelhoudende etenswaren, zoals champignons en schimmelkaas, melk van dierlijke oorsprong, vette vleeswaren en overrijp fruit.

Auteur