Bekkenbodemfysiotherapie kan helpen
Meer dan een half miljoen mensen in Nederland heeft last van ongewild urineverlies. Veel van deze mensen durven hiermee niet naar huisarts. En dat terwijl er in de meeste gevallen wel wat aan te doen is. Loop er dus niet onnodig mee door.
Bij urineverlies kun je je plas niet goed ophouden. De meest voorkomende vormen van urineverlies zijn: urineverlies bij inspanning en urineverlies bij aandrang. Als je last hebt van ongewild urineverlies kun je je plas niet goed ophouden. Sommige mensen verliezen wat urine zonder dat ze aandrang voelen. Bijvoorbeeld als ze lachen, tillen of niezen. Dit wordt inspanningsincontinentie genoemd. Bij aandrangincontinentie voel je juist plotseling heftige aandrang en lukt het je niet goed je plas op te houden.
Wat kun je er aan doen?
Urineverlies kan geen kwaad, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. De eerste stap naar een oplossing is een bezoek aan de huisarts. Hou eventueel vast een plasdagboek bij. Hoe vaak ga je per dag? Wat drink je zoal? En wanneer treedt het ongewild urineverlies op? En
hoe vaak? Online kun je verschillende voorbeelden van plasdagboeken vinden. Door deze informatie is het voor je huisarts makkelijker een diagnose te stellen.
Bekkenbodemtherapie
De meeste mensen die last hebben van ongewild urineverlies worden doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Door het doen van oefeningen kun je de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas versterken en beter onder controle houden. Al na een week of zes moet er verbetering optreden.
Pessarium
Wanneer oefeningen niet genoeg helpen en de banden en spieren dusdanig verslapt zijn dat de baarmoeder of de binnenkant van de vagina uitzakt, kan een pessarium een oplossing zijn. Dit is een soort ring die steun geeft aan de sluitspier van de blaas en de baarmoeder op zijn plaats houdt. Daardoor lukt het beter om de plas op te houden. Deze ring kan zo'n drie tot zes maanden blijven zitten. Daarna moet je huisarts het ringpessarium schoonmaken. Eventueel kan je huisarts je ook leren dit zelf te doen.
Operatie
Helpen de bekkenbodemspieroefeningen of het dragen van een pessarium niet? Verlies je regelmatig urine en heb je er veel last van? Dan kun je overwegen een bandje in te laten hechten dat de plasbuis omhoog houdt. Helaas lukt niet bij iedereen deze operatie succesvol. De kans op slagen ligt tussen de 85 en 90 procent. Ook als de operatie goed slaagt, is het niet zeker dat het succes blijvend is. Een klein deel van de mensen die zijn geopereerd en in eerste instantie goed zijn genezen, krijgt in de toekomst opnieuw last van incontinentie.
Hulpmiddelen
Een deel van de mensen die last hebben van urineverlies heeft het geluk er van af te komen. Helaas is er ook een deel dat last blijft houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede opvangmaterialen te koop. Gebruik vooral geen maandverband. Die verbandjes zijn niet geschikt voor het opvangen van urine en geven zelfs een licht verhoogde kans op blaasontsteking.
Er is een groot aanbod van producten speciaal voor (licht en zwaar) urineverlies. Probeer verschillende uit tot je de voor jou meest comfortabele vindt. Producten voor licht urineverlies zijn te koop bij de supermarkt of de drogist, maar als je een recept van de huisarts hebt, krijg je de kosten vergoed door de zorgverzekeraar en kun je bij de apotheek of online terecht.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Erasmus MC