UTRECHT - Ernstig ondergewicht wordt soms veroorzaakt door meerdere kopieën van een bepaald stuk DNA. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in het tijdschrift Nature van vandaag.
Vorig jaar ontdekten de onderzoekers al een verband tussen overgewicht en hetzelfde DNA-stuk. Als het stuk ontbreekt, heb je maar liefst 43 keer zoveel kans op zeer ernstig overgewicht (BMI van meer dan 40).
Spiegelbeeld-effect
Het DNA-stuk heeft een ‘spiegelbeeld-effect’: mis je het dan heb je een grote kans op overgewicht. Heb je hetzelfde DNA-stuk teveel, dan heb je juist een grote kans om extreem dun te zijn. Waarschijnlijk beïnvloedt het DNA-stuk niet direct je eetgedrag, maar beïnvloedt het de ontwikkeling van bepaalde delen van de hersenen.
Genetische analyse
Patiënten met meerdere kopieën van een stuk DNA op chromosoom nummer 16 hebben 8,3 keer zoveel kans op ernstig ondergewicht. De onderzoekers komen tot deze conclusie na genetische analyse van bijna 95.000 patiënten.
Behandeling overgewicht
Klinisch geneticus dr. Mieke van Haelst van het UMC Utrecht: "Genetisch onderzoek naar over- en ondergewicht is belangrijk voor de behandeling van overgewicht. Deze resultaten zijn een goede stap vooruit in het opsporen van patiënten waarbij overgewicht een genetische basis heeft. Uiteindelijk kunnen we dankzij die kennis de behandeling van overgewicht en ondergewicht verbeteren."
Erfelijke vorm
Van Haelst heeft in het UMC Utrecht een poli opgezet voor patiënten met mogelijk een erfelijke vorm van ernstig overgewicht. Zo’n 40 procent van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Overgewicht kan erfelijk zijn.
- UMC Utrecht