'Knakkende vinger ontstaat door gasbel'

Getty Images

Rondom knakkende of krakende vingers bestaat al lange tijd veel discussie. Het voor veel mensen enigszins nare geluid wordt veroorzaakt door gasbelletjes in het vocht rondom het gewricht die ontstaan als je hard aan je vinger trekt.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. De wetenschappers lieten de knokkels van een mannelijke proefpersoon kraken in een MRI-scanner door zijn vingerkootje met behulp van kabel uit elkaar te trekken. Op de beelden van de scan was te zien hoe zich een gasbelletje vormt in het zogenoemde synoviaal vocht dat zich rondom het krakende gewricht bevindt.

Knakker

De proefpersoon, chiropractor Jerome Fryer, benaderde zelf onderzoeker Gregory Kawchuck. "Fryer beschikt over het 'talent' om met elke vinger te kunnen knakken. En na een korte herstelperiode, kan hij het weer opnieuw," aldus Kawchuck.

Elke keer nadat de vingerkootjes van Fryer uit elkaar getrokken werden ontstonden er gasbelletjes in het vloeistof rondom het gewricht. "Het is vergelijkbaar met het vormen van een vacuüm", legt Kawchuck uit. "Omdat de gewrichtsoppervlakken ineens uitelkaar getrokken worden, is er geen vloeistof meer beschikbaar om de ruimte op te vullen. Daardoor ontstaat er een holte."

Geluid

Tot nu toe werd aangenomen dat het geluid van krakende knokkels werd veroorzaakt doordat de gasbelletjes uit elkaar spatten, maar uit de scan blijkt dat het belletje na de knak nog intact is. De onderzoekers denken daarom dat juist de formatie van het belletje het geluid veroorzaakt.

Kawchuck: "We moeten die extra stap nog zetten om onze theorie definitief te bewijzen, maar we zagen duidelijk de vorming van de gasbel toen het knakgeluid was te horen. Daarna bleef het belletje bestaan." Vervolgonderzoek met MRI-scans met een hogere resolutie moet meer duidelijkheid geven.

De onderzoeker wil ook graag uitzoeken waarom sommige mensen in staat zijn om het krakende geluid te maken met hun vingers en anderen niet. Uit een eerdere studie is overigens gebleken dat het kraken van knokkels niet schadelijk is, zoals vaak wordt verondersteld.

Bron 
  • Nu.nl
  • Science Daily