Eetadvies bij overgewicht, ondergewicht en ziekte
Als er één onderwerp is waar we graag advies over krijgen, is het wel voeding. Daar zijn veel mogelijkheden voor. Met wat voor klachten of vragen ben je bij de diëtist aan het juiste adres?
Een diëtist is gespecialiseerd in voedingsvraagstukken in relatie tot ziekte en gezondheid. Hij of zij kan je helpen bij overgewicht en ondergewicht. Er zijn ook diëtisten die zich verder gespecialiseerd hebben in bepaalde aandoeningen of doelgroepen. Voorbeelden van bekende specialisaties: voeding voor ouderen, voeding voor sporters, eetstoornissen, overgevoeligheid voor bepaalde voeding.
Bij welke klachten?
Er zijn veel ziekten en aandoeningen waarbij het extra belangrijk is om te letten op je voedingspatroon. Ook is een gezond voedingspatroon cruciaal om bepaalde ziekten en aandoeningen zo veel mogelijk te voorkomen. Bovendien zijn er diverse ziekten en aandoeningen waarbij eten en drinken minder makkelijk gaat. In alle drie de gevallen kan een diëtist je helpen. Vaak gaat het om adviezen met betrekking tot overgewicht, ondervoeding en diabetes.
Andere voorbeelden zijn:
- bloedarmoede
- nierziekten
- hart- en vaatziekten
- maag- en darmklachten
- huidaandoeningen
- vermoeidheid en weinig energie
- kanker
Naarmate mensen ouder worden, kunnen smaak en voedselvoorkeuren veranderen. Mensen met kanker ervaren vaak een extra grote verandering van smaak. De smaak kan ook veranderen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Een diëtist kan ook hierover advies geven. En als eten en drinken moeilijker wordt, bijvoorbeeld door dementie, kan een diëtist helpen eten en drinken leuker en gemakkelijker te maken.
Wat kun je verwachten?
Wat voor de één gezond eten is, is dat niet per se voor de ander. Een goede diëtist zal heel gericht kijken naar je persoonlijke situatie. Natuurlijk kijkt hij/zij dan wat je nodig hebt aan bouwstoffen (vitamines, eiwitten en koolhydraten). Maar als het goed is, zorgt de diëtist er ook voor dat het eten en drinken zo aangenaam mogelijk is. Veel diëtisten noemen gezonde alternatieven voor tussendoortjes en sturen je praktische recepten.
Over voeding bestaan veel fabeltjes. Een diëtist kan je ook uitleggen wat fabels zijn en wat feiten.
Diëtisten werken vaak samen met huisartsen en andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten. Ook wordt er bijvoorbeeld veel samengewerkt met specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en maag- en darmklachten.
Kwaliteit
In principe kan iedereen adviezen geven over voeding en diëten. Maar de beroepstitel diëtist is wettelijk beschermd. Iemand mag zich pas diëtist noemen als hij/zij een erkende vierjarige hbo-opleiding gevolgd heeft. Diëtisten kunnen zich vrijwillig inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Diverse verenigingen voor diëtisten werken aan kwaliteitsbewaking. De grootste beroepsvereniging is de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Een diëtist die lid is van deze vereniging, moet zich aan diverse kwaliteitseisen houden.
De Diensten Coöperatie Nederland is een netwerk van vrijgevestigde diëtisten. Al hun leden staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Zij zijn te vinden via www. dcn-dietist.nl.
- Plus Magazine