Acupunctuur als laatste redmiddel
Als de gewone pijnbehandelingen niet helpen, heeft Andrew Liem van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem nog een alternatief: acupunctuur. Zeven veelgestelde vragen over deze alternatieve geneeswijze.
1. Is er wel wetenschappelijk bewijs voor de werking?
"Dat komt er steeds meer. Inmiddels is in verschillende onderzoeken aangetoond dat acupunctuur doeltreffend is bij onder andere lage rugklachten, hoofdpijn en maagpijn. Zelf houd ik vanaf het begin de resultaten van mijn patiënten bij. Van hen heeft 60 procent minder pijn. Bij 37 procent is de verbetering zo groot dat de behandeling volgens de normen van de reguliere pijnbestrijding succesvol is."
2. Kan iedereen met pijnklachten bij het Slingeland Ziekenhuis terecht?
"In ons ziekenhuis is de afspraak dat we alleen acupunctuur aan pijnpatiënten geven als ze verder zijn uitbehandeld. De meeste patiënten hebben lage rugpijn of migraine."
3. Hoe gaat zo’n behandeling?
"Ik prik acht à tien piepkleine naaldjes drie millimeter in het oor. Ze worden afgedekt met een pleister en blijven twee weken zitten. De patiënt moet de naaldjes dagelijks stimuleren door erop te drukken."
4. Bij wie werkt het wel en bij wie niet?
"Dat is een kwestie van uitproberen. Als er na drie keer nog geen verbetering optreedt, stop ik verdere behandeling."
5. Is het effect blijvend?
"Voor de mensen bij wie het aanslaat wel, mits ze de behandeling periodiek – bijvoorbeeld eens in de drie maanden – herhalen."
6. Hoeveel arts-acupuncturisten zijn er in Nederland?
"Ongeveer driehonderd. Om arts-acupuncturist te worden, moet een gekwalificeerde dokter een driejarige aanvullende opleiding volgen."
7. Wordt de behandeling vergoed?
"Alleen vanuit een aanvullende verzekering; meestal valt het onder de alternatieve geneeswijzen. Afhankelijk van de verzekeraar krijg je dan alles of een deel terug."
- Plus Magazine