Elke letter staat voor een genderidentiteit
De L van lesbisch, de H van homo of G van gay, de B van bisexsueel en T van transgender kennen de meeste mensen wel. Maar waar staan al die andere letters voor? En wat betekent de + in LGBTQIA+ eigenlijk?
Wanneer we spreken over gelijkheid en inclusiviteit, speelt het begrijpen van de (gender) queergemeenschap een belangrijke rol, maar ook de taal. Taal is zelfs nodig om elkaar te begrijpen. Een inclusieve taal kan ons helpen om de ander zich welkom te laten voelen en te respecteren. Waar we een aantal jaar geleden nog spraken met de afkorting LHBT, lijkt deze term met het jaar te groeien in lengte.
Gender als sociaal construct
De meeste mensen zijn opgegroeid met twee basistermen op het gebied van geslacht en gender: man en vrouw. Aan de hand van de X- en Y-chromosomen, hormonen en geslachtsorganen identificeren we iemand als jongen of meisje bij de geboorte. Dit betekent echter niet dat iemand zich ook daadwerkelijk identificeert met het benoemde geslacht, dat is namelijk iets wat niet te zien is aan uiterlijke of wetenschappelijke kenmerken. Gender is wat dat betreft een sociaal construct: het omvat verwachtingen over hoe mannen en vrouwen zich voelen en horen te gedragen binnen de kaders van het man- en vrouwzijn.
Waarom LHBTIQ+ steeds langer wordt
Omdat gender constant in beweging is, evenals de acceptatie ervan, zien we steeds meer identiteiten ontstaan waarmee mensen zich kunnen identificeren — in het speciaal voor gemarginaliseerde groepen die jarenlang zijn achtergesteld. Dit betekent dat ook de taal rondom de queer gemeenschap en daarmee de afkorting van genderidentiteiten groeit. Misschien ben je de termen LGBTQIA+, LGBTQQIA2SP+, QTPOC, QTBIPOC of QUILTBANG wel eens tegengekomen. In vrijwel alle afkortingen komen de letters L, G of H, B, T, Q en I terug; lesbisch, gay of homo, biseksueel, transgender, queer en intersekse of intergender. De A wordt ook veel gebruikt en staat voor agender of aseksueel.
Wat betekent de + bij LHBTQIA+?
Soms staat er een plusteken ‘+’ achter de afkorting. Deze wordt gebruikt om alle genderidentiteiten te omschrijven, zoals non-binair, genderqueer, pangender, questioning (afvragend) en two-spirit (2S).
Wat betekent QTBIPOC?
Zwarte mensen, mensen van kleur en inheemse mensen zijn eeuwenlang uitgesloten. Ook van de LGBTIQ+-beweging, dat bovendien gestart is door zwarte en Latijns-Amerikaanse queer personen met de Stonewall-rellen. De term QTBIPOC (queer, trans, black/zwart, indigenous/inheems, people of color/mensen van kleur) is ontstaan om deze verschillende mensen in het speciaal te benoemen binnen de LGBTIQ+-gemeenschap.
Waarom cisgender niet in het rijtje?
De term cisgender staat voor iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het bij de geboorte toegewezen geslacht: een man die zich als man identificeert en een vrouw die zichzelf als vrouw ziet. Omdat man en vrouw voor een lange tijd als de norm werden gezien — wat vaak nog steeds het geval is — worden de verschillende afkortingen gebruikt om gemarginaliseerde groepen niet langer uit te sluiten en tegelijkertijd in hun kracht te zetten.
Wil je meer weten of heb je vragen over genderidentiteit? Bekijk dan eens de website van Transvisie.
- Sense
- Transvisie
- Seattle Pride