Allergisch voor seks?

Sperma, condooms, glijmiddel

Getty Images

Seks is lekker en gezond. Een allergie kan de seks echter behoorlijk verpesten. Na afloop is de seks dan helemaal niet zo lekker meer. En een allergische reactie op het condoom, het glijmiddel of zelfs sperma voelt ook niet erg gezond. Verschillende seksallergieën op een rijtje.

Sperma

Het klinkt misschien vreemd en komt ook niet veel voor, maar er bestaat een allergie voor sperma. Na geslachtsgemeenschap kun je last krijgen van lokale zwelling en jeuk, astma of zelfs een anafylactische shock. De allergische reactie treedt op door het contact met bepaalde eiwitten in het zaadvocht.

Door geen seks te hebben of de man buiten de vagina klaar te laten komen, kun je de allergische reactie voorkomen. Een condoom helpt vaak ook, maar niet altijd. Ook kan antihistaminica gebruikt worden.

Eventueel kan de allergische reactie worden voorkomen met hyposensibilisatie. Een arts dient dan gedurende langere tijd steeds kleine beetjes sperma van de partner toe. Hierdoor word je langzaam immuun voor het allergeen. 

Naast sperma bestaat er ook een allergie voor vaginaal vocht. Dit uit zich meestal in uitslag op de penis. Ook deze gevoeligheid komt niet veel voor.

Condoom

Heb jij na condoomgebruik last van een schrijnend gevoel of jeuk? En wordt de huid soms rood, gezwollen of overgevoelig? Dan kan het zijn dat je allergisch bent. Er zijn verschillende soorten allergieën die gepaard gaan met condoomgebruik.

Latexallergie
Sommige mensen zijn overgevoelig voor rubber of latex. Meestal reageer je dan allergisch op de eiwitten die in het latexsap voorkomen. Veelvoorkomende verschijnselen zijn tranende ogen, niezen, ademhalingsproblemen, geïrriteerde en jeukende huid en onnatuurlijke zwelling van de penis of schaamlippen. Zelf een anafylactische shock is mogelijk. De reactie treedt vaak binnen enkele minuten tot uren op.

Je hebt twee soorten latexallergieën: type I en type IV. Bij type I treedt de allergische reactie snel op, meestal binnen een uur. Type IV ontstaat vaak na langdurige blootstelling aan het allergeen: klachten krijg je vaak enkele uren en soms zelfs dagen na contact.

Een latexallergie hangt ook vaak samen met allergieën voor tropische vruchten: een kruisreactie. Ben je allergisch? Dan is de kans groot dat je ook gevoelig bent voor banaan, avocado, kiwi en kastanje.

Denk je dat je een latexallergie hebt? Dan kan een latexvrij condoom uitkomst bieden. Net als een lamsdarmcondoom of vrouwencondoom.

Hulpstoffen
Een hevige reactie op een condoom betekent niet per definitie een latexallergie. Het kan ook zijn dat je gevoelig bent voor rubberhulpstoffen, geur- en smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen of het glijmiddel op het condoom. Naast een vrouwencondoom of latexvrij condoom kun je dan ook een ander merk proberen. De samenstelling van latex en de overige stoffen kan per merk verschillen.

Glijmiddel

Neutrale glijmiddelen worden door de meeste mensen goed verdragen, maar toch kan het zo zijn dat je gevoelig bent voor een bepaald bestanddeel. Als je reageert op het glijmiddel van een condoom is het lastig om te achterhalen waar je op reageert. Het is dan slim om verschillende condoommerken te proberen of een droog condoom te kiezen.

In sommige glijmiddelen zitten extra’s zoals zaaddodende middelen, smaak- of geurstoffen of ingrediënten die stimuleren of vertragen. Deze toegevoegde middelen veroorzaken vaker overgevoeligheidsreacties. Je kunt last krijgen van geïrriteerde slijmvliezen (jeuk, roodheid, afscheiding), wondjes, ontstekingen en urineweg- en schimmelinfecties.

Overig

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar door lichamelijk contact kun je ook andere allergenen overbrengen. Via zoenen, vaginaal vocht en sperma kunnen bestanddelen uit voedingsmiddelen of geneesmiddelen waar je allergisch voor bent overgedragen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten, aspirine of antibiotica. Bij een allergie hiervoor ben je vaak erg gevoelig.

Klachten na de seks hoeven niet per se een allergische reactie te zijn. Het is ook heel goed mogelijk dat er een andere oorzaak is, bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening. Bij klachten is het dus altijd goed om contact met je huisarts te zoeken.

Bron 
  • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
  • Erasmus MC
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
  • Condomerie