Blijf niet rondlopen met endometriose

Niet alle pijn hoort bij een menstruatie

Getty Images

Veel vrouwen hebben elke maand last van ongemakken tijdens de menstruatie. Niets om je zorgen over te maken. Maar soms is er iets meer aan de hand. Het kan zijn dat je dan last hebt van endometriose.

'Tja, je bent nou eenmaal een vrouw.' Wie veel last heeft tijdens haar ongesteldheid zal dit vaak gehoord hebben. Er zit een kern van waarheid in. Een beetje ongemak rond je menstruatie is namelijk volkomen normaal.

Normale menstruatie

Wat gebeurde er ook alweer elke maand in je baarmoeder? Door de maand heen wordt er slijmvlies in je baarmoeder opgebouwd, waar een bevruchtte eicel zich in zou kunnen nestelen. Wanneer dit niet gebeurt en je dus niet zwanger bent, breekt het lichaam deze slijmlaag weer af. Je wordt ongesteld. Met deze bloeding worden de resten van het slijmvlies afgevoerd. Hierdoor, en door alle hormoonschommelingen in je lichaam, krijg je wel eens wat kramp en hoofdpijn. Tot zover is er niets aan de hand.

Heftige klachten

Maar sommige vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid zoveel last, dat ze amper meer uit bed kunnen komen. Of ze moeten veel pijnstillers slikken om nog gewoon te kunnen functioneren. Wanneer je zulke heftige klachten hebt tijdens je menstruatie, zou het kunnen zijn dat je endometriose hebt.

Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase in meer of mindere mate voorkomt. Naast pijn hebben veel vrouwen met endometriose ook problemen met hun vruchtbaarheid.

Verklevingen

Hoeveel klachten endometriose geeft, is per vrouw heel verschillend. Sommige vrouwen hebben veel verklevingen, maar merken daar weinig van. Anderen hebben veel pijn door een kleine verkleving. Het hangt er vanaf waar de endometriose zich bevindt.

Pijn

Bij endometriose kun je last krijgen van pijn bij het plassen en/of poepen, pijn bij het menstrueren en pijn bij het vrijen. Als je last hebt van deze klachten kan dat wijzen op endometriose. Maar dat hoeft niet per se. Zulke pijnen kunnen namelijk ook het gevolg zijn van een soa, blaasontsteking of aambeien. Het is voor een arts dan vaak ook moeilijk om endometriose vast te stellen. Omdat endometriose niet herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.

Naar de dokter

Omdat endometriose zulke vage klachten geeft, is het verstandig je goed voor te bereiden op een doktersbezoek. De arts zal zijn best doen om je te helpen. Maar omdat veel gezonde vrouwen met soortgelijke klachten komen, zal hij misschien eerder geneigd zijn om je een pijnstiller te geven en het af te wachten.

Schrijf voor jezelf alvast wat dingen op: hoe vaak ben je ongesteld, hoe heftig zijn de bloedingen, hoeveel dagen ben je ongesteld? Hou ook een tijd lang bij in welke situaties je pijn hebt en waar. Leg hier een dagboekje voor aan. Wees vooral eerlijk, ook al geneer je je misschien voor je klachten. Alleen dan kan een huisarts je goed helpen.

Behandeling

De behandeling van endometriose is voornamelijk gericht op het onderdrukken van de cyclus. Dit kan met medicijnen of de pil. Er wordt dan minder baarmoederslijmvlies opgebouwd en hierdoor heb je minder last van pijn. Ook is hormoontherapie waarbij de cyclus wordt stilgelegd voor sommige vrouwen een optie. Hierbij worden de vrouwen door middel van medicijnen kunstmatig in de overgang gebracht waardoor de klachten kunnen verminderen. Na de overgang gaan de klachten meestal over. Als er ondanks medicatie ernstige klachten blijven bestaan, dan kan er via een kijkoperatie endometriose en/of endometrisecysten operatief verwijderd worden.

Zoek lotgenoten

Wanneer je last hebt van endometriose kun je soms op veel onbegrip stuiten bij anderen. Ze denken misschien dat je je aanstelt; iedereen heeft wel eens buikpijn. Ook komen vrienden met goedbedoelde adviezen, waar je niets mee kan. In zo'n geval kan het fijn zijn om met lotgenoten te praten.

Auteur