De symptomen van schaamluis (platjes)
In het schaamhaar kunnen zich schaamluizen (platjes) nestelen. Ze worden overgedragen middels seks, maar je kunt ze zelfs oplopen als je in hetzelfde bed geslapen hebt als iemand die schaamluis heeft. Hoe weet je of je schaamluis hebt?
Bij volwassen mannen en vrouwen is de schaamstreek over het algemeen bedekt met schaamhaar, een enigszins grove haarsoort. In deze haren kunnen zich schaamluizen (of platjes) nestelen; in medische termen heet zo'n besmetting pediculose. Schaamluizen komen nu veel minder voor dan vroeger omdat veel mensen hun schaamhaar en okselhaar scheren.
Schaamluizen zijn kleine kruipende beestjes. Ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en geel-wit van kleur. Ze kunnen worden overgedragen bij seksueel contact - het is dus een soa - maar ook door het dragen van kleren of gebruik van beddengoed van iemand die met schaamluis is besmet. Als je zelf schaamluis hebt, kun je dus ook iemand anders besmetten.
Waar verstopt schaamluis zich?
De luizen hebben tangachtige pootjes, waarmee ze zich vastklampen aan de schaamharen, waarin ze hun eitjes leggen. Deze eitjes lijken op kleine, bruine stipjes en worden neten genoemd. Ze hechten zich aan de basis van de haren, dicht bij de huid, het liefst op warme, vochtige plekken met veel haar:
- In je schaamhaar
- Tussen je billen
- Aan de binnenkant van je dijen
- In een behaarde navel
- In borsthaar
- In okselhaar
- In haar van wimpers en wenkbrauwen
De eitjes kunnen ook blijven leven op je kleding, handdoek of in je bed. Na een week komen er nieuwe luizen uit de eitjes. Volwassen luizen voeden zich met menselijk bloed. Met hun kaken doorboren ze de huid, waarna ze uit de kleine bloedvaatjes in de huid bloed opzuigen. Hierbij worden eiwitten via hun speeksel in de huid afgegeven.
Symptomen van schaamluis
- Jeuk. Schaamluizen bijten in je huid. Dat geeft jeuk, maar je wordt er verder niet ziek van. Als je veel krabt, kan je huid wel rood worden en eventueel gaan ontsteken.
- Kleine roodbruine vlekjes op je huid of in je ondergoed. Dit is ontlasting van de schaamluis.
De behandeling van schaamluis
Een besmetting met schaamluis is eenvoudig zelf te behandelen. Waarschuw wel eventuele bedpartners van de afgelopen 2 maanden, zodat zij hetzelfde kunnen doen. Bij de apotheek of drogist kun je permetrine kopen om het te behandelen. Je schaamhaar afscheren helpt ook. Om de schaamluis uit je kleding, beddengoed en handdoeken te krijgen, was je deze op 60 graden of warmer. Wat iet in de wasmachine kan, kun je laten stomen of 24 uur in een dichte plastic zak in de vriezer leggen. Hierdoor gaan de luizen dood. Na 2 behandelingen en 2 wekengoed kammen met een luizenkam, zijn de schaamluizen en hun eitjes meestal weg. Is dit niet het geval, neem dan contact op met je huisarts.
Durf je je sekspartner niet te vertellen dat je schaamluis hebt? Het kan ook anoniem, via partnerwaarschuwing.nl.
- Thuisarts
- Soa Aids Nederland