Waarom wordt mijn buik dikker?

Getty Images

Ik ben 47 jaar, 1,78 meter en weeg 66-67 kilogram. Mijn buik wordt wat dikker. Ik loop twee keer in de week hard en doe aan hoepelen.
Mijn eetgewoontes kunnen wellicht beter: ik eet ’s morgen een bruine boterham met honing en eet daar ook twee chocoladekoeken bij. In het weekend eten wij vooral de gerechten van Pascalle, doordeweeks ook wel eens pizza, friet of een wokgerecht. Waarom werd mijn buik vroeger niet dikker en nu wel?

Yvan

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Je stofwisseling verandert naarmate je ouder wordt. Je lichaam kan minder makkelijk al je voeding verteren. Je buik wordt dikker omdat je veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen eet. Je lichaam kan deze niet goed verwerken waardoor het zich gaat opslaan rond de buik. Dit kan erg vervelend zijn.

Ik raad je aan om koolhydraten te vermijden en zo natuurlijk mogelijk te eten. Bewerkte voedingsmiddelen zoals de koeken die jij eet bevatten vaak veel suikers en transvetten die ongezond zijn voor je lichaam.

Vervang de bruine boterham voor bijvoorbeeld een omelet met groenten in de ochtend, of kwark met noten, zaden en een stuk fruit of een groene smoothie.

Eet als tussendoortjes geen koekjes maar kies voor rauwe groenten, eventueel met een dip van olijfolie en zeezout, fruit, noten, zaden, pitten, een ei, een portie vis, rozijnen, dadels of een groene smoothie.

De gerechten van Pascalle ken ik niet, maar probeer ook pizza en friet te vermijden als je van je buikvet af wilt. Deze bevatten veel transvetten die je lichaam niet goed kan verteren.

Eet tijdens de avondmaaltijd vlees, vis, ei, groenten bereid in kokosolie of olijfolie. Je kunt deze aanvullen met quinoa of zoete aardappel. Maar probeer geen rijst, aardappelen, pasta’s en pizza’s te eten. Het is even wennen maar je zal merken dat je meer energie krijgt en je buikje snel minder wordt.

In plaats van hoelahoepen zou je krachttraining kunnen doen. Dit is de meest efficiënte vorm van sport als je af wilt vallen. Je kunt gewichtjes aanschaffen en dit thuis doen of bij een sportschool.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.