Krijg je van bier een bierbuik?

De waarheid over bier en je buikje

Getty Images

Een uitpuilend laagje spek ter hoogte van de maag noemen we een bierbuik. Toch is niet wetenschappelijk bewezen dat je van bier een dikke buik krijgt. Hoe kom je er dan wel aan en hoe raak je je buikje weer kwijt?

Een bierbuik krijg je niet alleen van bier. De alcohol en suiker in het bier laten je buik groeien, maar dat doen calorieën uit andere dranken en voedingsmiddelen net zo goed. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan kom je aan. In een glas bier zitten zo’n 110 kcal. Maar vaak blijft het niet bij eentje en vergeet ook niet de snacks die je met een biertje wegspoelt. Bier wekt de eetlust op en je drinkt het eerder met pinda’s, een pizza of een portie bitterballen erbij dan bij een gezonde maaltijd.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen. 

Gevaarlijk vet

Wat extra pondjes op je dijen of heupen zijn minder ongezond dan buikvet. Je hebt namelijk twee soorten vet. Subcutaan vet zit vlak onder de huid en vormt een laagje dat je kunt vastpakken. Visceraal vet nestelt zich rond de organen in de buikholte. Juist visceraal vet veroorzaakt waarschijnlijk allerlei gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom.  

De omtrek van je middel geeft weer hoeveel van dit gevaarlijke, viscerale vet je hebt. De middelomtrek meet je op het smalste gedeelte van je buik, tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. In het onderstaande schema kun je zien of je in de gevarenzone zit. Een andere methode om te bepalen of je gewicht op peil is, is de Body Mass Index.

Middelomtrek in cm Advies
 
Man  Vrouw  
minder dan 94  minder dan 80 Geen verhoogd risico.
94-102  80-88 Gevarenzone komt in beeld, blijf op gewicht. 
meer dan 102  meer dan 88 Verhoogd risico, probeer af te vallen. 

 

Deze adviezen gelden voor volwassenen tot 60 jaar, omdat de onderzoeken waarop deze maten zijn gebaseerd zijn gedaan met mensen tot 60 jaar. Bij mensen boven de 60 jaar weten we dat ouderen steeds minder spiermassa hebben en meer vetmassa. Dezelfde middelomtrek zou dus bij senioren een ander (hoger of lager) risico op ziekte kunnen betekenen dan bij jongere mensen.

Wasbord kweken

Wil je je bierbuik graag verruilen voor een wasbordje? Jammergenoeg is daar nog geen wondermiddel voor uitgevonden. Het enige dat helpt is je eetgewoontes aanpassen en meer bewegen. Drink bijvoorbeeld wat minder biertjes op een avond of beperk je drankgebruik tot het weekend. Eet een gezonde maaltijd voordat je de kroeg ingaat, zodat je minder snel in de verleiding komt om een portie kaas en bitterballen te bestellen.

Van veel buikspieroefeningen doen, krijg je niet meteen een wasbordje. Zolang er een laagje vet op je buik zit, zijn je buikspieren niet te zien. En vet verdwijnt niet door de buikspieroefeningen. Met cardiotraining kun je wel veel calorieën verbanden, waardoor het vet op je buik langzaam verdwijnt. Wil je drie biertjes verbranden? Dan moet je ongeveer drie kwartier fitnessen, voetballen, joggen of zwemmen. Voor zichtbare buikspieren moet je vetpercentage erg laag zijn, voor sommige mensen zijn deze waardes niet haalbaar.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • WebMD