Ik eet best veel honing, bijvoorbeeld door de thee en door de vla. Zoals ik begrijp zit er veel suiker in honing, zijn dit ook ongezonde suikers? Graag zou ik meer weten over de voor- en nadelen van het eten van honing. En is het eten van honing van invloed op het cholesterolgehalte?
Mascha
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Honing bestaat hoofdzakelijk uit suiker en een beetje water. Er zitten weinig andere voedingsstoffen in. Suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en geen belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je kunt niet spreken van gezonde of ongezonde suikers. Alle soorten suiker (dus ook honing) worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Suiker wordt in het lichaam omgezet in glucose. En glucose is nodig om het lichaam energie te geven. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose.
Fructose
In veel producten die passen in een gezond voedingspatroon, zoals in fruit, mais en melk zitten suikers. Zo zit in fruit vruchtensuiker (fructose) en zit in melk melksuiker (lactose). Al deze suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën.
Te veel suiker eten of drinken kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Maar als je het niet te veel en te vaak gebruikt, word je echt niet meteen dik. Het gaat om de balans. De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit extra’s zoals snoep, koek, gebak en frisdrank. Ook de honing in je vla of thee zijn extra’s. Als je te zwaar bent, valt daar dus winst te behalen. Het is belangrijk om niet minder fruit te gaan eten. Daarin zitten namelijk ook veel andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam gezond te houden, zoals vezels, vitamines en mineralen.
Wat betreft het cholesterol: suiker heeft geen rechtstreeks effect op je cholesterolgehalte. Als je het cholesterolgehalte wilt verlagen, is het belangrijk minder verzadigd vet te eten en lekker te bewegen.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.