Veel mensen gaan regelmatig de strijd aan met overtollige kilo's. Ze proberen een dieet, maar vallen bijna altijd weer terug in hun oude voedingspatroon waardoor het gewichtsverlies niet blijvend is. De auteurs van 'Het beste dieet ter wereld' beloven - de kop verraadt het al - het beste dieet ter wereld.
Een dieet waarbij je geen calorieën hoeft te tellen, mag eten zoveel je wilt en je hebt geen speciale producten of voedingsmiddelen nodig. Het betreft een verandering in je leefstijl en het kookboek helpt je daarbij.
Wetenschap
Het beste dieet ter wereld is gebaseerd op het grootste wetenschappelijke onderzoek naar voeding en gewichtsverlies: DiOGenes. Vanuit Nederland waren de Universiteit van Maastricht en Wageningen University betrokken bij dit wereldwijde onderzoek. De wetenschappers vergeleken de meest voorkomende afvalmethodes met elkaar.
Volgens de onderzoeker werken crashdiëten maar even en helpen ook de adviezen van het Voedingscentrum onvoldoende bij overgewicht. Alleen door goede koolhydraten (met een laag glycemische index) en eiwitrijk te eten blijf je volgens hen ook na het afvallen slank. Daarom schreef de Deense onderzoeker Arne Astrup Het beste dieet ter wereld en zorgde voedingsdeskundige Christian Bitz voor recepten.
Fases
Twee fases vormen het uitgangspunt van het boek. Voor de eerste fase van vier weken bevat het boek weekmenu's waarmee je 'leert' om veel eiwitrijke en volkoren producten te eten. Daarbij bestaat een groot deel van de maaltijden voor de helft uit groente en fruit, een kwart uit volkoren en een kwart uit eiwitrijke producten.
De meeste mensen eten meer koolhydraten dan eiwitten en die verhouding moet veranderen van 1 op 3 naar op 1 op 2. Geschikte producten waarin veel eiwitten zitten zijn zeevruchten, vis en mager vlees, magere zuivelproducten en linzen, erwten en bonen. In de eerste fase kun je zo'n 8 kilogram afvallen.
Binnen fase 2 is het de bedoeling dat je overstapt van dieet naar een leefstijl. Je moet op eigen benen leren staan en zelf goede koolhydraten en eiwitrijk blijven eten.
Informatief
Dankzij de wetenschappelijke achtergrond is Het beste dieet ter wereld een heel informatief boek. De basis van het 'dieet' wordt duidelijk uitgelegd, veelvoorkomende dik-zijn-excuses worden ontkracht en daarnaast bevat het boek allerlei interessante achtergrondinformatie over bijvoorbeeld eten met je zintuigen.
De glycemische index (GI, maat om de stijging van de bloedsuikerspiegel aan te geven) is een belangrijk element binnen de leefstijlverandering. Het boek bevat daarom een overzicht van producten met een hoge en een lage GI en daarnaast ook allerlei tips over hoe je gemakkelijk koolhydraten met een hoge GI kan vervangen door koolhydraten met een lage GI. Zo hebben beetgare pasta en aardappels een lagere GI dan gekookte en hoe meer korrels, zaden en bonen nog heel zijn, des te lager de GI.
Recepten
Natuurlijk mogen de recepten ook niet ontbreken. Want hoe zorg je nou op een lekkere manier dat je vooral die goede koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt? Door bijvoorbeeld te ontbijten met een fruitboost en een zachtgekookt ei of havermout met blauwe bessen en hazelnoten. Tijdens de lunch kun je genieten van een volkorenpita met tonijn en taugé of een sandwich met een spiegelei. Voor tussendoor bevat het kookboek lekkere recepten voor havermoutkoekjes, mueslirepen en dips voor bij rauwe groente of fruit.
De dag kun je eindigen met tijgergarnalen met gebakken rijst of gehaktballen met roerei, roggen en kool en wentelteefjes met rabarber en chocola al toetje. Kortom: de recepten laten zien dat het beste dieet ter wereld best smakelijk kan zijn.
Succes
Toch is ook dit 'dieet' geen wondermiddel. De sleutel tot succes ligt echt bij jezelf. Leefstijlverandering kost tijd en moeite. Je moet het volhouden. Daarbij vragen de recepten best veel van je. Ze zijn niet per se ingewikkeld, maar kosten wel meer tijd dan een kant-en-klaarproduct. De theoretische basis van Het beste dieet ter wereld vormt een mooi uitgangspunt en daarbij is het ook een heel mooi boek om door heen te bladeren.
Arne Astrup is professor in de Voedingsleer bij de Universiteit van Kopenhagen en een van de DDiOGenes-onderzoeker. Christian bitz is voedingsdeskundige en verschijnt regelmatig in het Deense tv-programma Goedemorgen Denemarken. Het boek bevat een voorwoord van prof. Dr. Marleen van Baak die het onderzoek in Nederland heeft geleid.