Shakes, tussendoortjes en supplementen
De commotie rondom Herbalife is een beetje geluwd, maar het Amerikaanse merk is nog steeds springlevend. Het bedrijf richt zich op gewichtsverlies, sport, ontbijten en ouder worden en is vooral bekend vanwege hun verkoopmethodiek.
Herbalife werd in 1980 opgericht door Mark Hughes. Hij begon met de verkoop van zijn nieuwe gewichtbeheersingsprogramma vanuit de kofferbak van zijn auto. Al snel wist het bedrijf te groeien. Inmiddels is het beursgenoteerd en worden de producten door distributeurs in meer dan tachtig landen ter wereld verkocht. Relatief nieuw is Herbalife24: producten voor sporters of actieve mensen, gepromoot door zwemcoach Jacco Verhaeren.
Hoe werkt het?
Herbalife heeft diverse shakes, tussendoortjes en voedingssupplementen in het assortiment. Deze kunnen gebruikt worden om af te vallen of juist om aan te komen. Bij overgewicht kun je twee maaltijden per dag vervangen door shakes, meestal het ontbijt en de lunch. De shakes zijn gebaseerd op sojaproteïne en plantaardige koolhydraten voor een langer verzadigd gevoel. Er is ook een variant zonder gluten en soja.
Een shake bevat 220 Kcal, inclusief de 250 ml halfvolle melk waarmee je de shake maakt. ’s Avonds mag je een gewone maaltijd eten, het liefste met minder vet en koolhydraten. Daarbij adviseert Herbalife hun vezel- en kruidentabletten en de Herbalife kruidenthee. Om op gewicht te blijven kun je één maaltijd per dag blijven vervangen door een shake.
Op cursus
Wie afvallen lastig vindt, kan meedoen de Weight Loss Challenge, een 12-wekelijkse cursus die door het hele land wordt gegeven. De deelnemers komen wekelijks bijeen om te wegen en te meten in een groep. Daarnaast wordt er een presentatie over gezonde voeding gegeven en worden de Herbalife producten onder de aandacht gebracht. Degene die het meeste afvalt, kan een geldbedrag winnen.
Distributie
Het bedrijf werkt volgens de multi level marketing formule. Iedereen kan in principe distributeur worden. Alleen in Nederland zijn er al tienduizend distributeurs. De meeste distributeurs hebben het programma eerst zelf gevolgd en gaan vervolgens vanuit hun enthousiasme, en handelsgeest, de producten ook aan anderen verkopen. Hierdoor krijgen ze zelf korting . Ook is Herbalife via verschillende sites en internetdrogisterijen te koop.
Welles nietes
Kritiek is er ook. Volop zelfs. Op de agressieve manier van verkoop, op het hoge prijspeil van de producten. Van mensen die distributeur zijn geworden en de producten aan de straatstenen niet kwijtraken en van ontevreden afvallers. Op forums zijn verhitte discussies te volgen tussen voor- en tegenstanders van de methode die in onze ogen wel heel Amerikaans aandoet.
Snel rijk worden met Herbalife is slechts enkelen gegeven. Maar voor sommige afvallers lijkt het strakke regime van dit dieet een steuntje in de rug in de strijd tegen de kilo's. Anderen noemen het een crashdieet dat niets doet om een gezonde levensstijl te bevorderen.
Wat vindt het Voedingscentrum?
Het Voedingscentrum: "De meeste producten van Herbalife zijn bedoeld ter vervanging van één of meer van de dagelijkse maaltijden. Aan dit soort producten worden wettelijke eisen gesteld. Zo moeten maaltijdvervangers tussen de 200 en 400 kcal per maaltijd leveren. En ze moeten de aanduiding 'maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing' hebben. Verder moet er op de verpakking staan dat de maaltijdvervanger per maaltijd voorziet in 30 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen. Op de website van Herbalife is die informatie niet gevonden."
Maaltijdvervangers
"Door de lage hoeveelheid energie in dit soort dieetvoeding is het gewichtsverlies, zeker in de eerste weken, groter dan bij andere diëten die wel uit gewone voedingsmiddelen bestaan. Maaltijdvervangers kunnen dan ook helpen om binnen een relatief korte periode gewicht te verliezen. Op de lange termijn is een normaal, gezond eetpatroon wenselijk om het gewichtsverlies vast te houden.
Als op gewicht blijven met gewone voedingsmiddelen niet lukt of moeilijk is, kan er voor worden gekozen om één tot twee maaltijden te vervangen door een maaltijdvervanger, die voldoet aan de wettelijke eisen. Eet daarnaast dan een 'gewone' maaltijd die niet teveel calorieën levert, met veel groente en eet tussendoor fruit."