8 vragen die constante honger voorkomen

Lees het boek (H)erken je honger en tem je hongermonster

Getty Images

Hoe komt het toch dat de ene persoon wel overgewicht krijgt en de ander niet? Volgens Marie-José Torenvliet ligt de sleutel bij het (h)erkennen van je hongergevoel. Hierover vertelt ze alles in haar boek, en hieronder licht ze alvast een tipje van de sluier op...

Honger kan je aardig dwarszitten wanneer je je gewicht onder controle wilt houden. Constante honger noemt diëtist Marie-José Torenvliet dat. Dit is slechts één van de vijftien soorten honger die ze beschrijft in haar boek getiteld (H)erken je honger! – de sleutel tot jouw ideale gewicht

"Als je door een voortdurend trekgevoel vaker eet dan goed voor je is, kom je nooit toe aan het daadwerkelijk aanboren van jouw vetvoorraad (afvallen dus!). We eten te vaak: dit is de belangrijkste reden dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking te zwaar is. Ons lichaam is bij voorkeur lui en kiest voor de makkelijkste weg: de suikerverbranding. Om over te schakelen naar de vetverbranding is tijd nodig; een periode van 3 tot 4 uur waarin je niet eet. En tja, dan steekt natuurlijk dat irritante hongergevoel op. Maar niet als je zorgt dat je voldoende verzadiging haalt uit de maaltijden."

Hoe doe je dat wel?

"Door elke maaltijd te screenen op zijn verzadigingswaarde. Doe dit met de checklist 'Is mijn maaltijd verzadigend genoeg?' uit mijn boek. Zo voorkom je dat je weer snel honger krijgt:

  1. Eet ik voldoende eiwit?
  2. Eet ik voedingsvezels?
  3. Eet ik voldoende (gezond) vet?
  4. Drink ik voldoende vocht?
  5. Bevat de maaltijd genoeg volume?
  6. Is de maaltijd niet te zout?
  7. Gebruik ik seizoensproducten?
  8. Zijn de ingrediënten weinig bewerkt en vers?"

Voorbeelden

"Een voorbeeld van een verzadigende lunch is:

  • 2 gebakken eieren met een volkoren broodje
  • een kom tomatengroentensoep
  • een glas thee

Een voorbeeld van een 'hongerlunch' (waarbij de kans dat je binnen een uur weer trek krijgt heel erg groot is):

  • 2 crackers met smeerkaas
  • 1 beschuitje met halvarine en jam
  • 1 glas verse jus d’orange."

Andere soorten honger

Andere soorten honger die in Herken je honger! aan bod komen, zijn bijvoorbeekd afterpartyhonger, kauwhonger, vermoeidheidshonger en echte lichaamshonger. Hoogstwaarschijnlijk herken je meerdere soorten honger bij jezelf. Het (h)erkennen van je honger is de sleutel tot het gewicht dat bij jou past. Dit boek geeft je inzicht in en controle over het proces van afvallen en op gewicht blijven.

Marie-José Torenvliet is diëtist en leefstijlcoach. Haar interesse voor voeding ontstond in haar jeugd toen ze aan wedstrijdzwemmen deed. Daar merkte ze dat ze met de juiste voeding haar sportprestaties kon beïnvloeden. Na haar studie Voeding & Diëtetiek ging ze vooral verder studeren om de biologische processen van het menselijk lichaam beter te begrijpen. Ze bekwaamde zich in de orthomoleculaire en evolutionaire voedingsleer en in sportvoeding. Haar kennis van gedragspsychologie en motiverende gespreksvoering maken haar consulten doeltreffend en to-the-point.  Ze werd Power Yoga & Pilates docent en startte in 2005 ze haar eigen praktijk NutriFit. Inmiddels begeleidt Marie-José al ruim twintig jaar mensen succesvol bij het veranderen van hun leefstijl en eetgewoonten.

 

 

 

Auteur