Afleiding zoeken en doelen stellen
Eetbuien zijn vervelend, zeker als je wilt afvallen. Wat kun je doen om ze te voorkomen en hoe ga je ermee om als je de verleiding niet hebt kunnen weerstaan? Deze vijf tips helpen je!
1. Meet porties af
Als je jezelf aanwent om gedurende de dag te blijven eten, heb je minder snel de neiging om in een keer heel veel te eten. Het is verstandig om tussen de hoofdmaaltijden door een gezonde snack te nemen. Plan een goed moment in om (ongezonde) tussendoortjes op te delen in verantwoorde porties, zodat je niet meteen de hele koektrommel leegeet. Vul bijvoorbeeld bakjes of zakjes met een portie die voldoende is om het hongergevoel te stoppen. Niet te weinig, anders krijg je de neiging om nog een portie te pakken. Ook weer niet te veel, want het is de bedoeling dat je jezelf aanleert om normale hoeveelheden te nemen. Na verloop van tijd kun je de porties kleiner maken.
2. Zorg voor afleiding
Als je denkt trek te hebben, drink dan eerst een glas water en wacht 10 minuten. Probeer ondertussen afleiding te zoeken in plaats van telkens aan het eten te denken. Verzin bijvoorbeeld een huishoudelijk klusje om te doen voordat je ‘mag’ eten, zoals iets opruimen. Dat is ook nog eens nuttig en geeft je een voldaan gevoel. Zo'n gevoel zal waarschijnlijk weer weggaan als je je te goed doet aan een hele zak chips, dus bedenk de gevolgen van je acties en herinner jezelf aan je doel. Als het je nu lukt, dan zal het de volgende keer weer een stukje makkelijker zijn om de verleiding te weerstaan.
3. Betrek je omgeving
Vertel je omgeving dat je probeert op te letten met eten. Laat ongezonde producten niet te veel in het zicht liggen. Je kunt bijvoorbeeld aan de mensen met wie je woont vragen of ze die lekkere dropjes ergens willen leggen waar jij niet bij kunt. En misschien is er iemand met hetzelfde doel als jij, zodat je elkaar kunt motiveren om gezond te eten.
Wat je niet koopt, eet je ook niet op. Boodschappen doen is vaak moeilijker op een lege maag en zonder lijstje, omdat je dan sneller toegeeft aan het kopen van waar je zin in hebt. En meestal zijn dat niet de gezondste producten.
4. Kijk vooruit en stel doelen
Je kunt voor jezelf ook een week- of maandschema maken voor de dagen waarop je per se niets ongezonds wilt eten. Het is daarmee eenvoudig om meteen verjaardagen of andere ‘ongezonde feestdagen’ te overzien en vooraf te bedenken hoeveel je ongeveer wilt eten. Bijvoorbeeld: ‘Bij deze gelegenheid neem ik niet meer dan één taartje, twee handjes nootjes en één glas frisdrank. Voor de rest alleen gezonde hapjes en drankjes, zoals tomaatjes en water.’ Op die manier hoef je op zulke gelegenheden niet ter plekke te bedenken of je iets wel of niet eet. Ook kun je van tevoren aangeven dat je het moeilijk vindt om de verleiding van ongezonde hapjes te weerstaan. Misschien wil degene die het feestje geeft je wel bijstaan door gezonde opties aan te bieden.
Jezelf uitdagen helpt vaak ook. Stel een realistisch doel, zoals een aantal dagen achter elkaar slechts één in plaats van drie ongezonde tussendoortjes te nemen. Houd in die tijd bij wat je eet om goed te kunnen bepalen of je het doel gehaald hebt. Als het je gelukt is, kun je jezelf belonen door bijvoorbeeld een kleinigheidje voor jezelf te kopen.
5. Wees niet te streng voor jezelf
Het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn door al het verkeerde eten in een keer te verbannen, want dat zal je niet lang volhouden. Je mag jezelf best af en toe verwennen, maar wel met mate. Gaat het een keer fout? Helaas, volgende keer beter. Je hoeft niet een moeilijker doel te stellen om jezelf af te straffen, want dan verlies je makkelijk de motivatie. Door jezelf langzaam maar zeker een nieuwe leefstijl aan te wennen, zal het steeds beter lukken om eetbuien te weerstaan. In het geval van zeer regelmatige eetbuien en overgewicht, zoals bij een Binge Eating Disorder (BED), is het aan te raden om naar een huisarts, diëtist of psycholoog te gaan.
Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.
- Fit.nl