5 aandoeningen waarbij een dieet écht kan helpen

Van hoge bloeddruk tot coeliakie

Getty Images

Als je een ziekte hebt, kun je met de juiste voeding de klachten vaak verminderen, het ziekteverloop positief beïnvloeden of jezelf zelfs ‘beter’ maken. Voeding is een factor die je zelf in de hand hebt. Profiteer daarvan! Bezoek een diëtist als je wel wat begeleiding kunt gebruiken bij een nieuw voedingspatroon en als je zeker wilt weten dat je voeding geen tekorten heeft. Bij deze 5 aandoeningen is dat écht een aanrader, omdat je met voeding veel kunt bereiken.

Aandoening 1: hoge bloeddruk

Ruim 15 procent van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. Je kunt je bloeddruk verlagen met een gezonde voeding. Minder zout en voldoende van het mineraal kalium zijn belangrijk. Daarnaast is het DASH-dieet bewezen effectief. Kenmerkend voor het DASH-dieet: dagelijks minstens 300 gram groenten, 4 à 5 porties fruit, volkoren graanproducten, 2 à 3 porties magere zuivel, mager vlees en vis, noten en peulvruchten en weinig zout, suiker en verzadigd vet.

Aandoening 2: diabetes type 2

Ruim 1.000.000 mensen in Nederland hebben diabetes. Bij 90 procent daarvan gaat het om diabetes type 2. Meestal hebben deze mensen ook overgewicht. Een dieetadvies helpt om je bloedsuikers onder controle te houden en af te vallen. Als je diabetes type 2 hebt, is het vooral zinvol om de zoete producten, met ‘snelle’ koolhydraten te schrappen. Liever geen frisdrank, snoep, zoet beleg, koek en vruchtensap dus. Van groenten eet je nooit genoeg. Eet voldoende eiwitrijke producten zoals als vlees, vis, zuivel, eieren en tofu. Bij elke maaltijd een eiwitrijk product zorgt dat je verzadigt blijft. Ook vetten, zoals olie, noten, olijven en avocado passen goed in deze voeding. Sterker nog, je mag best wel wat meer vet eten. Zo voorkom je honger tussendoor.

Aandoening 3: lactose-intolerantie

Als je lactose-intolerantie hebt, krijg je buikpijn en darmklachten van lactose of melksuiker. Dit zit in melk en melkproducten, maar ook in producten die daarvan gemaakt zijn. Denk aan slagroom, hüttenkäse, koffiemelk en smeerkaas. Hoeveel lactose je kunt verdragen als je lactose-intolerantie hebt, verschilt per persoon. De een kan zonder problemen nog 1-2 porties zuivel nemen per dag, de ander moet strikt lactosevrij eten. Er zijn veel producten zonder lactose te koop. Denk aan sojadrink, rijstedrink en een zuiveltoetje op basis van soja. Ook zijn yoghurt en melk te koop waarin geen lactose meer zit. Toch een keer een product met lactose op het menu? Er zijn tabletten met lactase verkrijgbaar die je voor of tijdens de maaltijd moet innemen. Gewone Goudse kaas kunnen mensen met lactose-intolerantie wel gebruiken.

Aandoening 4: prikkelbare darm

Maar liefst 5-15 procent van de bevolking heeft het prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten: diarree, buikpijn, darmkrampen en obstipatie. Een voeding met veel vezels en vocht en daarnaast veel beweging kan helpen de klachten te verminderen. Daarnaast kun je op sommige producten reageren, maar dat varieert per persoon. Wil je het eens goed laten uitzoeken? Ga naar een diëtist. Die kan bijvoorbeeld het FODMAP-dieet voorschrijven. Het is een dieet waarbij bepaalde groepen koolhydraten in de voeding (FODMAPS) worden weggelaten en daarna weer 1 voor 1 geïntroduceerd. Zo weet je precies waar jouw darmen op reageren. Het is een flinke puzzel voor het zover is. Zoek daarom zeker begeleiding van een diëtist die hierin gespecialiseerd is.

Aandoening 5: coeliakie

Als je coeliakie hebt, ben je overgevoelig voor gluten. Dit eiwit zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Krijg je gluten binnen, dan beschadigt je darm aan de binnenkant en dit geeft klachten als chronische diarree, buikpijn, een opgezette buik, vermagering, lusteloosheid en bloedarmoede. Een glutenvrij dieet biedt hulp. Je darm krijgt dan de kans zich te herstellen waardoor klachten verdwijnen. Gluten zitten ook in producten die van tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut gemaakt zijn. Denk aan pasta, brood, koekjes, pizza, paneermeel en taart. Maar ze kunnen ook in producten zitten waarin je het minder verwacht, zoals bouillonblokjes, saus, snoep, ijs en bier. Het is dus heel belangrijk om etiketten goed te lezen en vervangers te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld ontbijten met glutenvrij brood, maar ook kiezen voor een schaaltje yoghurt met vers fruit en noten bij het ontbijt. Ook hier is een diëtist onmisbaar, omdat je dit dieet levenslang moet volgen.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.