Veel vrouwen hebben last van opvliegers in de overgang. Een vervelende kwaal, maar mogelijk biedt de uitvinding van Geertje Hofstee van de TU Delft verlichting. Zij bedacht een speciaal koelvestje.
Het koelvestje registreert opvliegers aan de huid en kan daarop een aantal ingebouwde koelelementjes activeren. Het prototype, waarop Hofstee vrijdag afstudeert, bevat een aantal koelelementen, die niet direct op de huid liggen, maar met een laagje stof er tussen. Verder heeft het kledingstuk een ingebouwde temperatuursensor.
"De temperatuur aan de huid kan tijdens een opvlieger met 1 tot wel 7 graden stijgen; dus dat is vrij makkelijk te constateren", zegt Hofstee. Vervolgens reageert het vestje op de temperatuurstijging door de koelelementjes aan te zetten. De koeling werkt met intervallen van 20 seconden: dus 20 seconden koelen, dan weer 20 seconden niet koelen enzovoorts.
Minder stress
De sensor kan ook genegeerd worden, zodat vrouwen de koeling ook zelf aan kunnen zetten. Volgens Hofstee is alleen de wetenschap dat dit mogelijk is al voldoende om het aantal opvliegers bij vrouwen te reduceren. 'Het neemt de stress voor een deel weg, deze stress en de angst voor een opvlieger is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van een nieuwe opvlieger.'
Concrete plannen voor het in productie nemen van het koelvest zijn er nog niet, maar de vrouwen die het prototype mochten proberen waren volgens Hofstee heel erg enthousiast. Momenteel wordt er gezocht naar een student die het product verder wil ontwikkelen.
- TU Delft