'Helft van de tandenborstels bevat darmbacteriën'

poetsen
Getty Images

Een onderzoek van de Amerikaanse Quinnipiac University bevestigt dat via tandenborstels darmbacteriën kunnen worden overgedragen.

De onderzoekers verzamelden tandenborstels uit studentenhuizen. Deze lagen in gemeenschappelijke badkamers die door gemiddeld 9,4 bewoners gebruikt werden.

Op ruim de helft van de tandenborstels werden fecale coliformen aangetroffen: een type bacteriën dat ook wel wordt gemeten om de kwaliteit van drinkwater of voedsel te bepalen. Deze bacteriën komen voor in de darmen van mensen. De kans dat deze bacteriën op de tandenborstels afkomstig waren van een huisgenoot, was volgens de onderzoekers 80 procent.

"De grootste zorg is niet dat je eigen uitwerpselen op je tandenborstel terechtkomen, maar juist dat je tandenborstel besmet raakt met fecaliën van iemand anders. Die kunnen namelijk bacteriën, virussen en parasieten bevatten die geen onderdeel uitmaken van jouw darmflora”, zegt Lauren Aber.

Opbergen helpt niet

Het maakte niet uit hoe de tandenborstels waren opgeborgen. Zo bleek een hoesje niet te helpen. “Een tandenborstelhoesje gebruiken beschermt je tandenborstel niet tegen bacteriegroei, maar creeërt juist een omgeving waarin bacteriën beter kunnen groeien omdat de haartjes vochtig blijven en niet kunnen opdrogen tussen de poetsbeurten”, aldus Aber.

Of je je tandenborstel afspoelt met koud water, heet water of mondwater, maakte ook geen verschil. Een apart toilet, buiten je badkamer dus, helpt wel om je tandenborstel fris te houden

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd tijdens een congres van de American Society for Microbiology.

Bron 
  • Medical Xpress