Ongesteld op vakantie? 8 tips

Getty Images

Helaas stopt je menstruatiecyclus niet omdat je toevallig op vakantie gaat. Het kan dus gebeuren dat je op reis ongesteld wordt. Dat hoeft je vakantie niet te verpesten. Met deze acht tips ben je op alles voorbereid.

Tenzij je moeite doet om je menstruatie uit te stellen, kan het voorkomen dat je precies tijdens je vakantie ongesteld wordt. Thuis kan dat al vervelend zijn - denk aan krampen, hoofd- en rugpijn - maar op reis zit je helemaal niet op menstruatieklachten te wachten. Met deze tips heb je op reis zo min mogelijk last van je menstruatie.

1. Ga je te water?

Bedenk van te voren wat je op vakantie allemaal gaat doen. Ga je naar Finland of IJsland, dan zal je misschien niet eens in de buurt van water komen. Maar heb je een strandvakantie geboekt of een all-inclusive in Turkije dan heb je dikke kans dat je af en toe het zwembad of de zee in wilt. Houd daar rekening mee en zorg voor tampons, een menstruatiecup of vaginale sponsjes. Zeker wanneer je normaal maandverband gebruikt, is dit iets wat je snel vergeet. Wees niet bang het water in te gaan, zwemmen tijdens je menstruatie kan en is ook nog eens gezond.

2. Zorg voor voldoende voorraad

Weet je dat je op vakantie ongesteld gaat worden? Zorg dan voor voldoende beschermingsmateriaal. We denken al gauw 'dat koop ik op vakantie wel', maar in landen als Cuba, India of afrika is het echt niet zo vanzelsprekend dat er tampons en maandverband in de winkel liggen. Je kunt uiteraard ook een menstruatiecup gebruiken. Die is herbruikbaar, dus dan weet je zeker dat je beschermd bent. Neem voor de zekerheid ook bescherming mee als je niet verwacht dat je ongesteld wordt, want zeker als je door verschillende tijdzones reist kan je menstruatiecyclus nog wel eens iets verspringen.

3. Houd bescherming bij de hand

Natuurlijk verwacht je dat je koffer gelijktijdig met jou aankomt. Helaas is dat niet altijd het geval. Zorg daarom dat je wat beschermingsmateriaal in je handbagage doet, bij eventuele medicijnen (de pil), een tandenborstel en schoon ondergoed.

4. Zorg voor pijnstilling

Sommige mensen hebben altijd last van menstruatieklachten, anderen nooit. Maar op vakantie, met een andere temperatuur, andere activiteiten en ander dag- en nachtritme, kunnen ze altijd de kop opsteken. Zorg daarom dat je iets van pijnstillers bij je hebt, zoals naproxennatrium of ibuprofen. Bewaar dit altijd in de originele verpakking met bijsluiter in je handbagage.

5. Extra voorraad II

Niet alleen een extra voorraadje tampons of maandverband kan handig zijn, maar wat extra ondergoed en (donkere) rokjes of broeken ook. Als je doorlekt, ben je blij dat je het bij je hebt.

6. Beschermingsmatrasje

Weet je van jezelf dat je 's nachts regelmatig doorlekt? Je wilt niet dat een kamermeisje jouw bloedvlekken uit de lakens moet zien te krijgen. Neem daarom een matrasbeschermer of onderlegger mee. Bij drogist en apotheek koop je onderleggers voor eenmalig gebruik.

7. Intieme doekjes

Heb je een lange (vlieg)reis voor de boeg of ben je ergens op vakantie waar dagelijks douchen niet zo vanzelfsprekend is? Neem dan in ieder geval intieme doekjes mee. Ook die zijn gewoon verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Zo voel je je in ieder geval lekker fris na het verwisselen van tampons of maandverband.

8. Dorst en drinken

Zorg dat je voldoende water drinkt, zeker in warme landen. Heb je last van menstruatiekramp? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie. Alcohol verdunt je bloed, koolzuur zorgt voor een opgeblazen gevoel en cafeïne vernauwt de bloedvaten. Dit alles kan hoofdpijn en krampen versterken.

Auteur