Zestigers verwekt in Hongerwinter genetisch anders

Getty Images

Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat de omstandigheden in de baarmoeder levenslang veranderingen in het genetisch materiaal kunnen veroorzaken.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceren hier deze week over in Proceedings of the National Academy of Sciences samen met collega’s van Columbia University.

De wetenschappers vonden bij zestigers die tijdens de Hongerwinter in 1944-1945 zijn verwekt een andere moleculaire afstelling van een gen dat van invloed is op de groei. De geringe voedselinname van de vrouwen die zwanger werden in die tijd heeft het genetisch materiaal bij prille embryo’s veranderd. Dat is nu nog steeds te zien.

De onderzoekers vergeleken de genen van mensen die in de Hongerwinter verwekt zijn met dat van hun broers en zussen. Met Hongerwinterkinderen die pas later in de zwangerschap te maken kregen met een tekort aan voedsel was geen verschil te zien.

Prof. dr. Eline Slagboom: 'De volgende vraag is of de gevonden epigenetische verandering een ‘litteken’ is op het DNA vanwege het voedselgebrek, of een gerichte aanpassing aan die voedselschaarste.'

Auteur 
Bron 
  • Leids Universitair Medisch Centrum