Vrouwen die meer dan dertig jaar nachtdiensten draaien, blijken een hoger risico te hebben op borstkanker dan andere vrouwen. Dat schrijven onderzoekers van Harvard Medical School in het British Medical Journal.
De onderzoekers bestudeerden 1.179 gezonde vrouwen en 1.134 vrouwen met borstkanker. Ze waren allemaal even oud en beantwoordden vragen over hun werktijden gedurende hun carrière.
In beide groepen had ongeveer een derde ’s nachts gewerkt. Vrouwen die maximaal veertien of vijftien tot negentwintig jaar nachtdiensten hadden gedraaid, bleken geen verhoogd risico op borstkanker te hebben. Vrouwen die dertig jaar of langer ’s nachts hadden gewerkt, kregen we twee keer zo vaak borstkanker.
Melatonine
De onderzoekers denken dat de nachtelijke blootstelling aan kunstmatig licht een factor kan zijn die bijdraagt aan het verhoogde risico op borstkanker. Ze vermoeden dat dit de productie van melatonine onderdrukt, waardoor de aanmaak van oestrogeen juist toeneemt. Bij sommige vrouwen zou dat de ontwikkeling van borstkanker kunnen triggeren. Er is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen welke rol nachtdiensten precies spelen in het krijgen van borstkanker.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.
- Medical News Today