ROTTERDAM - Computersystemen die het voorschrijven van geneesmiddelen in ziekenhuizen veiliger moeten maken, werken soms juist fouten in de hand. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC.
De systemen waarschuwen de voorschrijvende artsen zó vaak voor mogelijk gevaarlijke situaties, dat veel artsen meldingen gaan negeren. Daardoor zien ze relevante waarschuwingen over het hoofd.
Uit het onderzoek blijkt dat artsen 91 procent van de waarschuwingen wegklikken, zonder het recept aan te passen. Soms ondernemen ze wel andere acties, zoals het informeren of intensiever controleren van de patiënt.
Artsen slaan de waarschuwingen ook vaak weloverwogen over, omdat ze niet terecht zijn. Bijvoorbeeld als het risico geldt voor zwangere vrouwen en de arts te maken heeft met een mannelijke patiënt.
70 procent van de artsen negeert de waarschuwing dat bij het slikken van bepaalde geneesmiddelcombinaties een hartfilmpje moet worden gemaakt, omdat de middelen de kans op een hartritmestoornis kunnen vergroten.
Computersystemen aanpassen
Van der Sijs pleit ervoor om de computersystemen zo aan te passen, dat artsen minder meldingen op hun scherm krijgen die er niet toe doen. Dat kan bijvoorbeeld door voorschrijfsystemen te koppelen aan laboratoria, waardoor de systemen intelligenter worden.
De promovenda benadrukt dat de elektronische voorschrijfsystemen nu niet onveilig zijn en dat ze niet terug wil naar de tijd dat artsen recepten uitschrijven met de hand.
- Erasmus MC