BAARN - Er is geen bewijs dat vitamine D-supplementen een verkoudheid afweren bij gezonde mensen. Dat stellen onderzoekers uit Nieuw Zeeland na langdurig onderzoek.
Van vitamine D werd altijd gedacht dat het een beschermende rol speelt in het immuunsysteem. Een vitamine D-tekort bij kinderen wordt in verband gebracht met aandoeningen aan de luchtwegen. Daarbij maakt het lichaam vitamine D aan onder invloed van de zon. In de winter hebben de meeste mensen minder vitamine D in hun lijf en juist in de winter komen meer verkoudheden voor.
Onderzoek
Voor de studie liet het onderzoeksteam van de University of Otago in Christchurch gedurende 18 maanden 161 mensen maandelijks een groot vitamine D-supplement slikken. Een controlegroep van nog eens 161 mensen slikte een placebo. Tijdens de onderzoeksperiode namen de deelnemers contact op met de onderzoekers zodra zij symptomen van een verkoudheid vertoonden.
De onderzoeksdeelnemers in beide groepen kregen gemiddeld vier keer een verkoudheid die twaalf dagen duurde. Bij ongeveer de helft van de verkoudheden vonden de onderzoekers ook daadwerkelijk een virus, slechts bij een enkeling was dit de griep. Het vitamine D-supplement leek dus geen invloed te hebben op het krijgen van een verkoudheid.
Supplement
Volgens onderzoeker Murdoch is zijn onderzoek uitgevoerd bij gezonde mensen en is het onduidelijk of vitamine D ook geen verschil maakt bij kinderen of mensen met een vitaminetekort. "In ons onderzoek hadden maar heel weinig deelnemers lage hoeveelheden vitamine D in hun lichaam." Een andere mogelijkheid is dat een dagelijks supplement meer invloed heeft dan een maandelijks.
De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
- WebMD