BAARN - Vis en vlees laten staan, kan een positief effect hebben op de gezondheid van je hart. Uit een onderzoek van de University of Oxford blijkt dat vegetariërs minder vaak met een hartaandoening in het ziekenhuis belanden.
De wetenschappers bekeken de gegevens van in totaal 44500 Britten en Schotten, waarvan 15100 vegetariërs en 29400 mensen die wel vlees en vis aten.
Gedurende 11 jaar moesten 1066 deelnemers in het ziekenhuis behandeld worden voor een hartaandoening en overleden er 169. Dit bleken vaker alleseters te zijn dan vegetariërs. Mensen die vegetarisch aten, bleken 32 procent minder risico te lopen op een hartaandoening.
Verzadigd vet
De vegetariërs hadden over het algemeen een lagere bloeddruk, een lager cholesterolgehalte en een gezonder gewicht. De oorzaak daarvan is dat ze waarschijnlijk minder verzadigd vet binnenkrijgen. Van vegetarisch eten word je niet per se gezonder: ook binnen een vegetarisch dieet zijn er nog genoeg ongezonde etenswaren te vinden.
De resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
- BBC