BAARN - Slapeloosheid heeft een negatief effect op mensen met de aandoening tinnitus en kan zo zijn tol eisen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Henry Ford Ziekenhuis in Detroit.
De studie laat een verband zien tussen slapeloosheid en de ernst van de symptomen van tinnitus. Patiënten met slapeloosheid blijken meer last te hebben van emotionele problemen door tinnitus.
Oorsuizen
Wereldwijd worden meer dan 36 miljoen mensen geplaagd door tinnitus. Mensen met tinnitus horen constant geluid terwijl er geen geluidsbron is. Dit kan zoemen of sissen zijn, gerinkel of gepiep. De aandoening wordt ook wel oorsuizen of fantoomgeluid genoemd.
De lichamelijke oorzaak van tinnitus is tot nu toe onbekend, wel is aangetoond dat tinnitus door een aantal oorzaken getriggerd wordt of kan verergeren. Het kan onder andere ontstaan door blootstelling aan harde geluiden, hoofd- en nektrauma, de ziekte van Lyme, fybromyalgie en het Thoracic Outlet Syndroom (TOS).
TQR
Het onderzoeksteam voerde een retrospectief onderzoek uit onder 117 patiënten behandeld tussen 2009 en 2011 bij het Henry Ford Ziekenhuis. De informatie werd verzameld door telefonische en schriftelijke interviews door middel van een vragenlijst, de zogenaamde TQR-lijst (Tinnitus Reaction Questionnaire).
Door deze lijst konden de emotionele effecten van tinnitus op de leefstijl van mensen bepaald worden. Ook werd gekeken naar de mate van slapeloosheid waar patiënten aan leden.
Uit de gegevens bleek dat hoe groter de slapeloosheid, hoe ernstiger de patiënten de tinnitus ervoeren. De studie bewijst dat de beoordeling en behandeling van slapeloosheid bij patiënten met tinnitus kan leiden tot een vermindering van de tinnitus en de ernst van de symptomen.
De studie wordt deze week gepresenteerd op the Combined Otolaryngological Spring Meetings in San Diego.
- EurekAlert