Salmonellazalm ook in salades

Getty Images

UTRECHT - De met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen is ook in onder meer maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast verwerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt deze salades niet op te eten en heeft een lijst met besmet voedsel op haar website gezet.

De besmette waren zijn uit de schappen van de supermarkten gehaald. Mogelijk hebben consumenten ze nog wel in hun koelkast of vriezer liggen. Visfabrikant Foppen heeft een lijst opgesteld met alle producten waarin mogelijk met salmonella besmette zalm verwerkt is.

​Meer producten De besmetting bij de Harderwijkse visfabrikant Foppen kwam vrijdag aan het licht. Alle gerookte zalm van de fabrikant is uit de handel gehaald. Foppen levert onder meer aan grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Plus en Aldi.

Het is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschijnlijk dat de komende dagen meer producten besmet blijken. Als dat het geval is, wordt hiervoor in krantenadvertenties en op de website van de autoriteit gewaarschuwd.

Griekse vestiging De bron van de besmetting is nog niet bekend. Eerder gaf het bedrijf aan dat de kans groot is dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

​Zieken Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet weten dat zeker tweehonderd mensen ziek zijn geworden na het eten van de salmonellazalm. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Salmonella kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Bron 
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit