BAARN - Een gesprek volgen op een rumoerige plek kan vermoeiend zijn. Dat ligt niet altijd aan een slecht gehoor, maar ook aan je brein dat daar moeite mee heeft. Dit blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut in Leipzig.
In een experiment moesten luisteraars cijfers onthouden die ze heel kort hoorden. Soms was het geluid duidelijk hoorbaar, soms niet. Deze taak bleek simpel te zijn. Als werd gevraagd of de proefpersonen een bepaald cijfer hadden gehoord, beantwoordden ze deze vraag in 90 procent van de gevallen correct.
Alfa-golven
Ondertussen werden de zogenaamde alfa-golven in de hersenen gemeten. De sterkte van deze golven geeft aan hoeveel informatie je op dat moment in je kortetermijngeheugen aan het opslaan bent.
Zoals verwacht, waren de alfa-golven sterker als de proefpersonen meer cijfers moesten onthouden. Maar de sterkte van deze golven bleek ook toe te nemen naarmate de cijfers minder verstaanbaar waren. Zowel het onthouden als het verstaan van informatie doet blijkbaar een beroep op het kortetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen heeft een limiet, die mogelijk eerder bereikt wordt op rumoerige plekken.
Geoorbeschadiging
Dit resultaat is van belang voor mensen die spraak altijd moeilijk verstaan, zoals mensen met een gehoorbeschadiging of een cochleair implantaat. In nader onderzoek willen de wetenschappers erachter komen wat precies het effect van hun slechtere gehoor is op de hersenen.
De studie is gepubliceerd in The Journal of Neuroscience.
- Medical Xpress