DEN HAAG - Het Nederlandse Rode Kruis wil dat over tien jaar de helft van alle Nederlanders eerste hulp moet kunnen verleden. Nu kan nog maar zo'n twee tot drie procent van de bevolking dit.
Dat zegt directeur Cees Breederveld. "Wij vinden eigenlijk dat iedere volwassene eerste hulp moet kunnen verlenen." De plannen moeten gerealiseerd worden in samenwerking met de overheid, maar ook met grote publieke organisaties zoals bijvoorbeeld de ANWB.
"Daarmee hebben we hier al contact over gehad. Wij vinden eigenlijk dat iedere volwassene eerste hulp moet kunnen verlenen", aldus Breederveld.
Het idee is onderdeel van de toekomstvisie van het Rode Kruis. De directeur stelt dat er nu te weinig mensen zijn die in noodsituaties eerste hulp kunnen verlenen.
Hartstilstand
"Dat speelt al als iemand door een hartstilstand plotseling neervalt. Dan is het van levensbelang dat iemand in de directe omgeving acuut hulp kan bieden. De kennis die daarvoor nodig is, willen wij beter gaan verspreiden."
Allereerst moet de bereidheid van mensen om te helpen, worden vergroot. Breederveld vindt de bewustwording bij Nederlanders onvoldoende. "In Nederland zijn veel minder mensen opgeleid voor eerstehulpverlening dan in alle andere Europese landen. Daarom moeten we de opleidingen ook makkelijker verteerbaar maken." Het Rode Kruis wil dat onder meer bereiken met leren via internet.
- RTL Nieuws