BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept studenten die niet of onvoldoende zijn ingeënt tegen de bof een prik tegen de ziekte te gaan halen.
Dit naar aanleiding van een groeiend aantal personen dat de bof (parotitis) krijgt. Sinds eind vorig jaar zijn er zeker 300 meldingen geweest van gevallen en dat is volgens het RIVM slechts een topje van de ijsberg.
Besmetting
De bof is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. Een besmetting met het bofvirus vindt plaats door druppelinfectie of door direct contact met speeksel.
Sinds 1987 worden kinderen ingeënt tegen de ziekte. Voor die tijd kwamen regelmatig bofepidemieën voor, waarbij voornamelijk kinderen tussen de één en negen jaar ziek werden. In 1999 werd de meldingsplicht voor de bof afgeschaft, maar sinds 2008 is deze weer geïntroduceerd.
Inenting
De bof wordt dan wel een kinderziekte genoemd, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Vooral studenten zijn vatbaar, omdat ze vaak in grote groepen bijeen zijn. Het RIVM hoopt dan ook dat studenten die niet of onvoldoende zijn ingeënt tegen de bof nog voor de start van de introductieweken een vaccin zullen gaan halen.
Studenten die nog niet eerder in hun leven zijn gevaccineerd tegen de ziekte wordt geadviseerd twee keer een prik te gaan halen.
Na de pubertijd kan de bof bij mannen een pijnlijke ontsteking van een van beide zaadballen veroorzaken en bij vrouwen, in zeldzame gevallen, een ontsteking van de eierstokken, die soms tot onvruchtbaarheid kan leiden.
Vorige week besloot het Universitair Medisch Centrum Groningen al alle co-assistenten een bofvaccinatie aan te bieden.
- NOS