Preventief middel werkt bij kwart hartpatiënten niet

Getty Images

ROTTERDAM - Een kwart van de patiënten met hart- en vaatziekten die het bloeddrukverlagende medicijn Perindopril gebruiken ter preventie van een hartinfarct, beroerte of overlijden, blijkt daar geen enkele baat bij te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Jasper Brugts van het Erasmus Medisch Centrum. Volgens de onderzoeker kan met behulp van genetisch onderzoek vooraf bekeken worden of een patiënt wel of niet op dit geneesmiddel zal reageren.

Patiënten die er niet op reageren, zouden dit medicijn niet voorgeschreven moeten krijgen. Dit bespaart flinke kosten in de zorg en behoedt deze patiënten voor onnodige bijwerkingen.

Wereldwijd worden miljoenen patiënten met ACE-remmers behandeld vanwege een te hoge bloeddruk, hartfalen, of om het ontstaan van een hartinfarct of sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten te voorkomen.

Brugts verwacht dat voor al deze patiënten geldt dat een kwart ervan geen baat heeft bij het middel als gevolg van hun genetisch profiel. Daarnaast vermoedt hij dat ditzelfde effect ook zal gelden voor andere ACE-remmers dan Perindopril.

Volgens cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) maakten in 2008 in totaal ruim 203.000 patiënten in Nederland gebruik van de ACE-remmer Perindopril. Wanneer een kwart van de patiënten deze medicijnen niet meer zou gebruiken, zou de gezondheidszorg zo'n 10 miljoen euro kunnen besparen.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC