UTRECHT - Baarmoederhalskanker is gelukkig vaak goed te behandelen via een operatie, maar daarna kunnen vrouwen meestal geen kinderen meer krijgen. Een kijkoperatie spaart de baarmoeder, zodat patiënten nog wel zwanger kunnen worden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gynaecoloog Jonas van de Lande.
Bij een baarmoedersparende operatie verwijderen oncologisch chirurgen de tumor en de baarmoederhals, maar blijft de baarmoeder intact. Ze voeren de ingreep minimaal invasief (via een kijkoperatie) en via de vagina uit. De baarmoedersparende operatie kan ook via een gewone buikoperatie, maar vrouwen worden daardoor meestal toch nog onvruchtbaar.
Onderzoek
Gynaecoloog Jonas van de Lande onderzocht hoe goed de nieuwe aanpak werkt. Hij volgde 67 patiënten met baarmoederhalskanker die tussen 2000 en 2008 de baarmoedersparende operatie ondergingen. De vrouwen hadden aangegeven misschien nog kinderen te willen.
Patiënten komen in aanmerking voor de operatie als de tumor niet groter is dan twee centimeter en nog niet uitgezaaid is. De patiënten zijn geopereerd in het UMC Utrecht of in het UMC St Radboud.
Veilig en effectief
De nieuwe operatie blijkt veilig en effectief. In vijf jaar na de operatie werden 31 vrouwen zwanger en kwamen 20 gezonde baby's ter wereld. Bij slechts drie vrouwen keerde de kanker terug, dat is vergelijkbaar met andere operaties. Geen enkele vrouw overleed aan de ziekte.
- UMC Utrecht