Oorzaak oogziekte maculadegeneratie ontdekt

Getty Images

LONDEN - Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte maculadegeneratie. Mogelijk kan hierna een geneesmiddel worden ontwikkeld.

Het bewust enzym is DICER1, dat stopt met functioneren waarna de ziekte inzet. Dit enzym breekt kleine stukjes genetisch materiaal af, het zogenaamde Alu RNA. Wanneer DICER1 hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies, het lichtgevoelige scherm achterin het oog, aan.

Droge en natte vorm
Maculadegenatie komt naar schatting bij 2,3 procent van de mensen van 65 jaar en ouder voor. Er bestaat een ‘droge’ en een ‘natte’ vorm. Typerend voor de ziekte is het steeds slechter zien in het midden van het zicht. Hoe deze oogziekte ontstaat is nog onbekend, maar aangenomen wordt dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol speelt.

De onderzoekers deden dit onderzoek bij muizen met droge maculadegeneratie. Ze schakelden bij de knaagdieren een gen uit dat het enzym DICER1 aanmaakt. Om een medicijn te maken moet er gezocht worden naar iets wat kan zorgen dat er meer van het enzym wordt aangemaakt, of iets wat de ontwikkeling van Alu RNA kan tegengaan. Het onderzoek verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Bron 
  • BBC