NPCF wil meldpunt bijwerkingen implantaten

Expertvragen
Getty Images

Patiëntenfederatie NPCF wil een landelijk meldpunt voor de bijwerkingen van implantaten. Ook wil de federatie dat in een landelijk registratiesysteem precies wordt bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie wordt ingebracht.

De NPCF reageert hiermee op een uitzending van tv-programma Radar. Het lukte Radar een mandarijnennetje te laten registreren als bekkenbodemimplantaat. Het programma kreeg van drie Europese keuringsbureaus de garantie dat het netje geregistreerd kon worden als implantaat.

Veel klachten

Door de invoering van een landelijk registratiesysteem kan later worden teruggevonden als een implantaat niet in orde blijkt. 'We weten al langer dat er ondeugdelijke implantaten op de markt zijn. Er komen ook heel veel klachten binnen bij de Inspectie. We zijn al lang met het ministerie van VWS in de slag om er voor te zorgen dat er een landelijk implantatenregister komt. En we willen een meldpunt bijwerkingen van implantaten. Dat zou goed bij het Lareb kunnen worden ondergebracht. Maar het gaat kennelijk nog veel verder. Als je maar betaalt kun je alles laten registreren als hulpmiddel. Daar moet snel iets aan worden gedaan, want het gaat wel om middelen die in je lichaam worden ingebracht.', aldus Wilna Wind, directeur van de NPCF.

Ook moeten patiënten klachten over deze hulpmiddelen kunnen melden, stelt de NPCF. 'Als je het hebt over heel ernstige bijwerkingen, dan bespreek je dat met je dokter. Maar als driehonderd mensen alleen maar vage klachten hebben, bijvoorbeeld over zeurende pijn en dat één voor één met hun dokter bespreken, komt het niet verder. Pas als je ziet dat een paar honderd mensen dezelfde vage klachten hebben, zie je dat er een probleem is. Dus moeten ook deze klachten centraal worden geregistreerd.'

Auteur 
Bron 
  • NPCF