Een nieuwe, maar vrij simpele operatie kan rugpatiënten voorgoed van hun pijnklachten afhelpen. De techniek net de naam AxiaLIF lijkt een doorbraak. Helaas heeft slechts een selecte groep patiënten baat bij de ingreep.
Neurochirurg Dick Zeilstra is laaiend enthousiast over de nieuwe methode. In de Isala Klinieken in Zwolle heeft hij al ruim dertig patiënten succesvol volgens de AxiaLIF-methode behandeld. Via een klein sneetje in de onderrug zet hij de onderste wervelschijf met een schroef vast aan het staartbeen. De ruimte ertussen wordt opgevuld met botmateriaal, zodat de wervels aan elkaar groeien en geen pijn meer veroorzaken.
Volgens Zeilstra zijn de voordelen van de methode zeer groot ten opzichte van bestaande operaties, zoals het in zijn geheel vervangen van een wervelschijf. De operatie duurt minder dan een uur en er wordt praktisch geen weefsel beschadigd bij het plaatsen van de 5 centimeter lange schroef. Voor patiënten is de ingreep veel minder traumatisch en bovendien hebben ze nauwelijks tijd nodig om te revalideren, zegt Zeilstra.
Richard van den Berg (49) beaamt dat. Hij was één van Zeilstra’s eerste patiënten. Na een tweede hernia kon hij nauwelijks nog rechtop staan. De AxiaLIF-methode zag hij dan ook als een uitkomst: "Binnen twee weken na de operatie kon ik weer normaal functioneren."
Helaas voor de meeste rugpatiënten behoort Van den Berg tot een zeer select groepje mensen dat met AxiaLIF geholpen kan worden. De rugklachten moeten namelijk specifiek veroorzaakt worden door een probleem met de onderste wervelschijf. "Vooral bij oudere patiënten is er vaak veel meer aan de hand en heeft de ingreep geen zin," waarschuwt Zeilstra.