Nieuwe behandeling alvleesklierontsteking

Getty Images

UTRECHT - Bij patiënten met ernstige, acute alvleesklierontsteking geeft een kijkoperatie een grotere kans op herstel dan een ingrijpende buikoperatie. Dit blijkt uit onderzoek van de Pancreatitis Werkgroep Nederland.

De werkgroep deed onderzoek in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein, UMC Utrecht, AMC Amsterdam en Erasmus MC Rotterdam. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift JAMA.

​Buikoperatie
Het merendeel van de patiënten met een levensbedreigende vorm van acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) moet een buikoperatie ondergaan. Onder narcose verwijdert de chirurg het alvleesklierweefsel dat door de ziekte afgestorven en geïnfecteerd is. Na zo’n operatie ontwikkelt de helft van de patiënten orgaanfalen. Er is dan beademing, bloeddrukondersteuning of nierdialyse op de intensive care nodig.

​Endoscopie
De nieuwe techniek is geen klassieke operatie maar maakt gebruik van endoscopie. "Met een flexibele slang wordt via de keel, slokdarm en door de maagwand heen het afgestorven weefsel verwijderd. Voor deze nieuwe minimaal invasieve techniek is geen narcose en geen buikincisie nodig", aldus Olaf Bakker van het UMC Utrecht.

​Beter herstel
Voor het eerst is de endoscopische techniek vergeleken met de chirurgische behandeling. Na de endoscopische behandeling ontwikkelde geen enkele patiënt orgaanfalen. Ook veroorzaakt een endoscopie een kleinere ontstekingsreactie dan chirurgie. Daarnaast is gebleken dat na endoscopie de patiënten minder vaak ernstig ziek worden.

Bron 
  • St. Antonius Ziekenhuis