Lupinemeel is een onbekend allergeen dat vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht. Dit zegt dermatoloog in opleiding Kim Peeters van het UMC Utrecht. De klachten variëren van misselijkheid of benauwdheid na een zakje chips of jeuk in de mond en keel na een glacékoek.
In de polikliniek van Peeters kwamen mensen met klachten die ze niet konden verklaren. "De klachten kwamen na het eten van koekjes, chips, pannenkoekmeel, kruidenmixen of brood. Na analyse ontdekte onze diëtist, Anouska Michelsen, dat de klachten steeds optraden na het eten van een product waarin lupinemeel zat verwerkt. Dat was de aanleiding voor nader onderzoek."
Peeters onderzocht onder andere een groep van 39 patiënten met een voedselallergie. De deelnemers kregen lupinemeel in oplopende doseringen toegediend. De stof werd 'verstopt' in aardappelpuree. Eenderde bleek klachten te krijgen, van jeuk in de mond tot benauwdheid. "Dit is natuurlijk een kleine groep, die bovendien al een voedselallergie had. We vermoeden dat mensen met een pinda-allergie waarschijnlijk meer kans hebben op een allergie voor lupine. Maar je kunt ook alleen voor lupinemeel allergisch zijn, bleek uit een ander onderzoek."
Volgens Peeters is lupine nog onbekend, maar wel sterk in opmars. Ze hoopt dat er meer bekendheid komt voor deze allergie. Lupine is een goed alternatief voor genetisch gemodificeerd soja. Het Europese Parlement heeft besloten dat uiterlijk 23 december 2008 de aanwezigheid van lupine verplicht op verpakkingen moet worden vermeld.