GRONINGEN - Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een gen ontdekt dat betrokken is bij biologische veroudering in mensen.
De onderzoekers van het UMCG deden dit onderzoek samen met collega's van de Universiteit van Leicester en het King's College in Londen.
Volgens de wetenschappers is het voor het eerst dat er overtuigend bewijs is gevonden. Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar de telomeren. Dat zijn de beschermkapjes van het DNA, te vergelijken met de plastic uiteinden van schoenveters.
"In deze studie hebben we ontdekt dat sommige mensen met een bepaalde genetische variant kortere telomeren hebben en dus waarschijnlijk biologisch ouder zijn dan hun kalenderleeftijd", vertelt dr. Pim van der Harst van de afdeling Cardiologie UMCG, die een belangrijk deel van het onderzoek in Leicester en Groningen uitvoerde.
Zeven jaar ouder
"Het effect was behoorlijk. Eén kopie van de variant zorgt ervoor dat de telomeren korter zijn, wat normaal gesproken drie levensjaren duurt. Van beide ouders kun je deze variant erven. Als je er twee hebt, ben je biologisch gezien zeven jaar ouder."
- Universitair Medisch Centrum Groningen