Het aantal voedselinfecties en voedselvergiftingen is in 2012 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In totaal zijn in 2012 276 uitbraken geregistreerd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM, waarbij 2607 mensen ziek werden. In 2011 ging het nog om 214 uitbraken waarbij 977 mensen ziek werden.
Salmonella-uitbraak
De toename komt vooral door meerdere grote uitbraken van voedselinfecties en voedselvergiftigingen, zoals bijvoorbeeld de salmonella-uitbraak die werd veroorzaakt door het eten van besmette gerookte zalm.
Er wordt gesproken over een uitbraak als meer dan twintig mensen ziek worden. De meeste infecties ontstaan door onhygiënisch koken, bijvoorbeeld door rauw vlees met ander voedsel in aanraking te laten komen. De boosdoeners zijn meestal het norovirus of de salmonellabacterie.
- RIVM