'Maagverkleining verlaagt bloedsuikerspiegel'

Getty Images

BAARN - Een maagverkleinende operatie lijkt de beste oplossing voor patiënten met overgewicht en diabetes type 2. Na een operatie hebben mensen een drie tot vier keer zo grote kans op een normale bloedsuikerspiegel.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Cleveland Clinic. Het effect van de operatie was veel groter dan het effect van medicijnen. "Bij sommige patiënten ging het na de operatie zelfs zo snel, dat ze konden stoppen met de medicijnen nog voordat ze het ziekenhuis verlieten", vertelt hoofdonderzoeker Philip Schauer. 
 
Operatie
De onderzoeker presenteerde de resultaten van de studie op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Cardiology en tegelijkertijd verscheen een artikel in The New England Journal of Medicine. Schauer: "De operatie werkt goed voor zowel het overgewicht als de diabetes."
 
Onderzoek
Het onderzoek betrof 150 mensen, tweederde vrouw, met een BMI tussen de 27 en 43. De vrouwen werden onderverdeeld in drie groepen. Eenderde onderging een gastric bypass, een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Een tweede groep kreeg een 'sleeve-gastrectomie': de inhoud van de maag wordt verkleind tot 75 procent. De laatste groep slikte medicijnen voor de diabetes. 
 
Een jaar na de operaties werd de bloedsuikerspiegel van de deelnemers opnieuw bekeken. Bij 42 procent van de mensen die een gastic-bypass ondergingen was de bloedsuikerspiegel gedaald tot onder 'diabetes-niveau'. Bij de sleeve-gastrectomie was dit 37 procent en bij de medicatiegroep 12 procent. 
 
Risico's
De mensen die de operatie ondergingen hadden daarnaast vaak een lager cholesterolgehalte en waren vanzelfsprekend veel gewicht verloren. De operatie had echter ook risico's, waaronder bloedingen, uitdroging en misselijkheid.
Bron 
  • WebMD