AMSTERDAM - Bij een darmkankerscreening met een CT-scan doen meer mensen mee dan bij een screening met een coloscopie. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en Erasmus MC.
Bij vroegtijdige ontdekking hebben patiënten een grote kans op genezing. Om darmkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren wordt vanaf 2013 in Nederland een bevolkingsonderzoek naar darmkanker ingevoerd. Screening kan tenminste 1400 levens per jaar redden.
Methoden
Er bestaan verschillende methoden om te screenen op darmkanker. Naast de coloscopie en CT-scan van de dikke darm (CT-colografie) bestaat er ook de ontlastingstest (iFOBT) die test of er bloed in de ontlastig zit. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het onderzoeksteam van het AMC en het Erasmus MC hebben de CT-scan en coloscopie bestudeerd als mogelijke screeningsmethoden. Beide methoden worden in het buitenland toegepast.
Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat bij screening met een CT-scan meer mensen meedoen dan met een coloscopie: 34 tegenover 22 procent. Een van de nadelen van een CT-scan is wel dat een deel van de afwijkingen in de darm wordt gemist.
De coloscopie, waarbij een slang met daarop een lichtje en een camera in de dikke darm wordt ingebracht, vindt meer grote poliepen (die kunnen uitgroeien tot darmkanker), die bovendien direct verwijderd kunnen worden. Aan een coloscopie doen echter minder mensen mee. Hierdoor leveren beide methoden uiteindelijk hetzelfde nettoresultaat.
Bevolkingsonderzoek
Voor het Nederlandse bevolkingsonderzoek worden de coloscopie en de CT-colografie pas gebruikt als aanvullende opsporingsmethode na de ontlastingstest. Deze ontlastingtest bestaat uit een thuistest. Uit ander recent onderzoek van dezelfde onderzoeksgroepen is bekend dat de participatie hierbij in Nederland op meer dan 60 procent ligt.
- AMC