Kunstalvleesklier stap dichterbij

Getty Images

De kunstmatige alvleesklier is weer een stap dichterbij voor mensen met diabetes type 1. Nederlandse onderzoekers zijn er als eerste ter wereld in geslaagd om het apparaat te verkleinen van kast tot zakformaat.

De kunstmatige alvleesklier is ontwikkeld door onderzoekers van het AMC, Universiteit Twente, Rijnstate Ziekenhuis en het bedrijf Inreda. "Al jaren zoeken wetenschappers wereldwijd naar een kunstalvleesklier, maar wij zijn de eerste bij wie het is gelukt om het apparaat zodanig te verkleinen dat het bereikbaar wordt voor elke diabetespatiënt", zegt Robin Koops van Inreda, uitvinder van deze kunstalvleesklier en zelf diabetes type 1 patiënt. 

Bij deze variant hoeven diabetici zelf niks meer te doen. Meerdere keren per dag prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten wordt hiermee verleden tijd.

In de praktijk
Het Diabetes Fonds bekijkt hoe de kunstalvleesklier gebruikt kan worden in de praktijk. "De kunstalvleesklier zal voor diabetespatiënten veel uit handen nemen. Dat is een hele omslag die goed begeleid zal moeten worden. Ook artsen zullen op een heel andere manier de kunstalvleesklier inzetten dan de huidige behandelmethoden. Diabetes Fonds zoekt financiers om niet alleen de technologie door te ontwikkelen maar ook voor de implementatie van de kunstalvleesklier in de praktijk", aldus Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds.

Bron 
  • Diabetes Fonds