Kunst-alvleesklier voor diabetici ontwikkeld

Getty Images

AMSTERDAM - Onderzoekers van het AMC en Inreda zijn erin geslaagd een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen. Deze regelt automatisch thuis de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Die hoeven dan niet meer zelf insuline te spuiten.

Al jaren zoeken wetenschappers naar een kunstmatige alvleesklier voor mensen met diabetes type 1. Bij hen werken de insuline-producerende cellen in de alvleesklier niet meer. Zij moeten daarom enkele keren per dag bloed prikken om hun bloedsuikerspiegel te controleren. Vervolgens spuiten ze de benodigde hoeveelheid insuline in.

Zij hebben baat bij een kunstmatige alvleesklier: een insulinepomp, gekoppeld aan een katheter die met een naald onder de huid wordt bevestigd. Een sensor meet continu de bloedsuikerspiegel. Het apparaat rekent uit hoeveel insuline moet worden toegevoegd om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen of hoeveel van het hormoon glucagon nodig is om de bloedsuikers niet te ver te laten dalen.

​Thuis te gebruiken
Het succesvolle experiment van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Inreda bij drie patiënten is de eerste test in de thuissituatie met een draagbaar apparaat ter grootte van een dikke aktetas. Eerdere tests vonden plaats in ziekenhuizen of hotels met medisch en technisch personeel in de kamer ernaast.
 
​Klein apparaat
Hiermee is voor de eerste keer in de wereld aangetoond dat een relatief klein apparaat thuis de bloedsuikerspiegel binnen de juiste grenzen kan houden. Voordat het apparaat op de markt komt, moeten de onderzoekers het huidige draagbare model verder testen en verkleinen tot zakformaat. Dat duurt nog minimaal vijf jaar.

Bron 
  • AMC