AMSTERDAM - Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt een eigen bijdrage van een tientje bij bezoek aan de huisarts of specialist acceptabel. Ook een kleiner basispakket is bespreekbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Zorgkiezer.nl.
De site vroeg aan mensen met een zorgverzekering waarop kan worden bezuinigd om de zorg in ons land betaalbaar te houden. Boven alles moet volgens een ruime meerderheid de salarissen van medisch specialisten en managers in de zorg worden verlaagd naar de Balkenende-norm (193.000 euro in 2011).
Eigen bijdrage
Ook is ongeveer de helft van de Nederlanders bereid om een eigen bijdrage te betalen van 10 euro per bezoek aan de huisarts of specialist. De gemiddelde Nederlander gaat drie à vier keer per jaar naar de huisarts. Zo’n eigen bijdrage kost hem dus jaarlijks 30 tot 40 euro extra. Een ruime meerderheid (69 procent) zal hierdoor niet minder vaak naar de huisarts gaan.
Basispakket
Wat betreft het basispakket kunnen ivf-behandelingen worden geschrapt uit het pakket, zo antwoordt 65 procent van de ondervraagden. De rollator kan ook wel zelf worden betaald, zo zegt een kleine meerderheid van 51 procent. Het gehoorapparaat en de bezoeken aan de EHBO moeten daarentegen in het pakket blijven volgens een ruime meerderheid.
Kwaliteit behouden
"Mensen willen liever met een kleine eigen bijdrage de huidige kwaliteit van de zorg overeind houden, dan dat het stelsel verder wordt uitgekleed." stelt Peter Ruys, oprichter van Zorgkiezer.nl. "De berichten over de noodzaak tot bezuinigen dringt bij iedereen door, want de zorgkosten blijven stijgen. De meerderheid zegt dat ze met zo’n eigen bijdrage wel net zo vaak naar huisarts of specialist zullen gaan. Ze willen daar dan wel beter zorg en ruimere openingstijden voor in de plaats hebben."
Bezuinigingen
In de komende jaren moet naar verwachting zo’n 10 miljard extra bezuinigd gaan worden. Het is onwaarschijnlijk dat de gezondheidszorg, een van de grootste kostenposten, daarbij buiten schot kan blijven. Daarnaast heeft het CPB onlangs berekend dat een modaal inkomen in 2040 voor bijna de helft zal opgaan aan de collectieve zorgkosten, als het huidige overheidsbeleid wordt voortgezet. Structurele hervormingen van het zorgstelsel lijken daarom onafwendbaar.
Het onderzoek werd gehouden onder 1984 Nederlanders in de periode 14 tot en met 28 december 2011.
- ZorgKiezer