BAARN - Na ontslag uit het ziekenhuis, maakt de helft van de hartpatiënten fouten bij het gebruik van hun medicijnen. Zelfs als ze extra hulp krijgen van een apotheker.
Dit blijkt uit een onderzoek van Vanderbilt University School of Medicine dat gepubliceerd is in de Annals of Internal Medicine.
Hartproblemen De onderzoekers bekeken of extra hulp van apothekers fouten in medicijngebruik zou terugdringen. De 851 onderzochte patiënten van gemiddeld 60 jaar waren in het ziekenhuis opgenomen met hartproblemen, zoals hartfalen of een hartaanval. Ongeveer de helft kreeg na ontslag de standaardzorg: informatie over de medicijnen van hun arts of verpleegkundige.
De andere helft kreeg extra hulp van een apotheker. Deze hulp bestond uit advies over het voorkomen van fouten, navragen of de patiënt de bijsluiter goed begreep, informeren naar het sociale vangnet van de patiënt, pillendoosjes, een schema voor het innemen van de medicatie en na een paar dagen een telefoontje om te horen of de patiënt nog problemen had met de medicijnen.
Veel fouten Vervolgens werd een maand lang gekeken hoeveel fouten de patiënten maakten. In de eerste groep vonden er 407 fouten plaats die gevolgen zouden kunnen hebben voor de gezondheid, in de groep die extra hulp kreeg 370. In beide groepen waren zeven fouten levensbedreigend, maar ze werden de patiënten niet fataal.
In het algemeen maakte het weinig uit of mensen meer uitleg kregen. Patiënten met een ingewikkeld medicatieschema of problemen met het begrijpen van bijsluiters hadden wel baat bij extra hulp.
Veelgemaakte fouten waren een vergeten of verkeerde dosis, eerder stoppen met medicatie dan voorgeschreven of het helemaal niet gebruiken en meer of minder innemen dan voorgeschreven.
- WebMD