Hartstoornis goed te behandelen met combinatietherapie

Getty Images

MAASTRICHT - Atriumfibrillatie is goed te behandelen met een combinatietherapie onder de naam hybride AF-ablatie. De techniek wordt toegepast in het Maastricht UMC+ en biedt perspectief voor mensen waarbij andere behandelingen niet werken.

Bij de nieuwe techniek wordt niet alleen littekenweefsel in het hart aangebracht op de plaats waar de hartritmestoornis ontstaat, maar ook aan de buitenkant van de boezem. Dit resulteert in permanent littekenweefsel dat volledig door de hartwand gaat. De techniek vereist een nauwe samenwerking tussen cardioloog en chirurg.

Wereldwijd
In het Maastricht UMC+ zijn drie jaar geleden de eerste patiënten met deze combinatietechniek behandeld. Inmiddels zijn er 26 patiënten behandeld en geëvalueerd, de grootste serie wereldwijd.

Niet alle AF-patiënten komen voor de nieuwe techniek in aanmerking. De behandeling is voorbehouden aan complexe gevallen: patiënten die al jarenlang last hebben van de stoornissen en/of bij wie al meerdere vruchteloze pogingen zijn gedaan om het boezemfibrilleren op een andere manier te onderdrukken.

Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Auteur 
Bron 
  • Maastricht UMC+