AMSTERDAM - Vandaag start de grote longontstekingmeting; een initiatief is om een zo actueel en accuraat mogelijk beeld te geven van het aantal gevallen van longontsteking in Nederland. Om de meting tot een succes te maken, worden Nederlanders opgeroepen zich aan te melden als longontstekingmeter. De resultaten kunnen relevant zijn voor epidemiologen en artsen, zoals huisartsen en longartsen.
staat in de top vijf van doodsoorzaken in Nederland. Per jaar worden meer dan 35.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in verband met een longontsteking. Dit aantal neemt toe. Een grootschalige longontstekingmeting als deze heeft in ons land echter nog nooit plaatsgevonden.
Symptomen
Longontsteking is een ernstige luchtweginfectie, waarbij de kleine luchtwegen en de longblaasjes ontstoken raken. Door de ophoping van vocht en ontstekingscellen ontstaat een zwelling, waardoor de opname van zuurstof uit de longblaasjes bemoeilijkt wordt. Hoest met pijn bij diep ademhalen; koorts, hoofdpijn, zweten, vermoeidheid en een verminderde eetlust kunnen symptomen zijn van een (beginnende) longontsteking.
Longontstekingmeter worden?
Aanmelden als longontstekingmeter kan via de website. Voor de meting wordt gevraagd om een korte vragenlijst over longontstekingverschijnselen in te vullen. Aanmelden kan ook als men geen ziekteverschijnselen heeft (gehad).
Relatie met griep
Naast de meldingen van het Nederlandse publiek, worden ook huisartsen gevraagd om gevallen van longontsteking in hun praktijk geanonimiseerd te melden via de website. Afgezien van het verkrijgen van een actueel overzicht van het aantal longontstekingen, kunnen de gegevens ook inzicht geven in de mogelijke relatie tussen longontsteking en factoren als griep, weersgesteldheid, seizoensinvloeden en allergieën.
De grote longontstekingmeting is een initiatief van Science in Action, die eerder de grote griepmeting ontwikkelde, en wordt mede mogelijk gemaakt door Pfizer.